Elképesztő lépésre szánta el magát Amerika a hidegháború idején

2017. március 27., hétfő




Ha összejött volna, az mindent megváltoztatott volna... Vagy össze is jött? Egy hidegháborús űrtitok nyomában.

A hidegháborús törekvések, és az űrverseny annak idején mindkét fél erejét kivette, és mindketten jelentős lépésekre szánták el magukat a legvégső esetben,

1963 decemberétől 1969 júniusáig az Amerikai légierő 1,5 milliárd dollárt költött el az úgynevezett MOL-ra (Manned Orbiting Laboratory) - azaz egy különlegesen felszerelt, emberes űrállomás fejlesztésére, és megtervezésére.

Az űrállomásról szóló aktákat már akkor titkosították, így sokáig nem derült ki, hogy pontosan mi céljuk is lett volna vele az amerikaiaknak.

Egyesek szerint kutatási célra készült volna el, mások szerint azonban a hidegháborús nyomás miatt sokkal valószínűbb, hogy egyfajta kém állomás lehetett volna.

Később azonban előkerült néhány olyan dokumentum, melyekről feloldották a titkosítást. Ezen dokumentumok tanulsága szerint valóban létezett ez a MOL projekt, és nem csak tervezet szintjén, de állítólag meg is építették.

A dokumentumok a korábbi vélekedéseket támasztották alá, miszerint ez az űrállomás nem más céllal, mint a Szovjetunió utáni kémkedési céllal épülhetett meg.

Ezért öltek az amerikaiak egy vagon pénzt ebbe a projektbe, ugyanis tudni akartak az ellenfél minden egyes lépéséről. Az űrből pedig tökéletes megfigyelést tudtak végezni anélkül, hogy bárki rájött volna erre a turpisságra.

A Földi megfigyeléssekkel kevésbé akarta kockáztatni, hogy egy újabb nagy háború törjön ki, ugyanakkor odafentről senki sem számított a "kíváncsi szemekre".

Később még képek is előkerültek a korábban titkosított aktákból, melyen jól látható az a titkos emberes űrállomás, és annak fejlesztése, összerakása, mely a szovjeteket volt hivatott lehallgatni és megfigyelni.

Szemmel látható, hogy Amerika, és a NASA mennyire komolyan gondolja a projektet, és mindent elkövettek azért, hogy a hidegháborús fenyegetést megelőzzék, és egy esetleges újabb háború esetén az ellenfél lépéséről előre tudjanak.

Egy bizonyos Michael Yarymovych volt a MOL program technológiai igazgatója és vezetője. Elmondása szerint egy olyan dolgot alkottak, mai igazán fontos volt akkoriban.

Különösen nemzetbiztonsági szempontból. Ez volt az első olyan emberes űrállomás, mely arra volt hivatott, hogy az ellenség figyelésével nem csak felkészítsen egy esetleges háború kitörésére, de ha kell, meg is előzze azt.

Ugyanis olyan pletykák is szárnyra kaptak azóta a MOL programról, hogy az űrállomáson voltak olyan fegyverek, melyekkel rögtönzött csapást lehetett volna mérni a Szovjetekre.

Az egészben a legfurcsább, hogy a hivatalos verzió szerint végül soha nem került fel az űrbe a MOL, ugyanis az eredeti költségvetés meghízott, és folyamatos csúszásokban voltak.

A szakemberek - és egykori résztvevők - szerint végül "csak" annyi haszna volt az egész projektnek, hogy újratervezték általa a Gemini űrhajót.

Azonban az összeesküvés elméletek hívei szerint itt ennél jóval többről van szó, és valójában nem csak, hogy sikeresen elindult a projekt, de évtizedeken át működött, és talán még ma is működik a lehető legnagyobb titokban...

összeesküvés titkos katonai projektek történelem titkos katonai programok


Megtekintések száma: 214467





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet