Elképesztő, tökéletesen konzerválódott 100 millió éves lelet került elő!

2021. január 11., hétfő




A tudósok szerint igazi mérföldkő.

Egy szinte tökéletes állapotban konzerválódott, borostyánba zárt 100 millió éves lény maradványaira bukkantak a tudósok.

A maga nemében rendkívüli és egyedülálló, ugyanis soha nem találtak olyan állatot, mely gyakorlatilag sértetlenül záródott bele egy megkövessed borostyán zárványba.

Am szóban forgó élőlény egy madár, méghozzá a prehisztorikus korból, amikor a madarak még fogakkal rendelkeztek. Minden részletet meg lehet vizsgálni a testen, soha ennyire jó állapotban, ilyen részletgazdagsággal nem került még elő borostyánból semmi.

A Gondwana Research folyóiratában megjelent írásban beszámolnak a tanulmányról, és a felfedezésről magáról.

A borostyánban raboskodó madárfajta a dinoszauruszokkal együtt halhatott ki annak idején, 65 millió évvel ezelőtt egy globális - feltehetően meteorit - által okozott kataklizmában.

A hírről a National Geographic is beszámolt.

Egy burmai területen találtak rá a leletre, egy több millió éves zárványban, vagyis a borostyán maga 99 millió éves, más becslések szerint 100 millió.

Annyira tökéletes lett a konzerválódás, hogy a tudósok az első vizsgálatok alapján azt is meg bírták állapítani, hogy a madár mindössze néhány napos lehetett, amikor valahogyan a borostyán foglyul ejthette.

Szó szerint megfagyott az időben. Ha ez nem így történik 100 millió éve, akkor most nem lenne ez az egyedülálló régészeti lelet.

A tudósok és paleontológusok óriási felfedezéseket remélnek tőle, ugyanis gyakorlatilag van egy olyan teljesen épségben megmaradt 100 millió éves madaruk, amit akár fel is boncolhatnak majd.

Sőt, sokan úgy gondolják, hogy ebben az esetben elég nagy esélye lehet annak, is, hogy vért, vagy vércseppeket, vérmaradványokat fognak találni az állat testében.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség őshüllők történelem őslények


Megtekintések száma: 107705





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet