Elképesztő! Új törpebolygót fedezek fel a Neptunusz mögött!

2016. július 13., szerda




Váratlanul egy eddig ismeretlen objektumot, feltehetőleg egy 700 km átmérőjű égitestet fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Neptunusz túloldalán. A test lényegesen nagyobb, mint bármely más égitest ebben a régióban.

Hihetetlen, de új bolygó fedeztek fel a naprendszerben! Igaz, csak törpebolygót, mint amilyen a Plútó is, de lényegesen nagyobb égitestről van szó, mint bármi más hasonló az adott területen.

Az újonnan felfedezett törpebolygó ideiglenesen a 2015 RR245 nevet kapta.

Ha minden igaz, és sikerül majd jobban szemügyre venni, akkor  arra utaló jeleket rejthet, hogy hogyan formálódtak és hogyan rendeződtek el a külső Naprendszer gázóriásai.

Az objektumot egyébként a Neptunusz mögötti térben találta meg egy nemzetközi kutatócsoport.

felvetel-a-torpebolygorol

A szakemberek februárban vették észre a világos pontot a külső naprendszer eredetét vizsgáló kutatás  keretében szeptemberben készült felvételeken.

A képernyőn feltűnt fénypont olyan lassan mozgott, hogy legalább kétszer olyan távol kellett lennie a Naptól, mint a Neptunusz,

mondta Michele Bannister, a kanadai Victoria Egyetem munkatársa. A kutatást az egyetem a British Colombia Egyetemmel közösen a kanadai–francia–hawaii teleszkóppal (CFHT) végezte.

A törpebolygó elliptikus pályáján hétszáz év alatt kerüli meg a Napot.

Több mint százhússzor távolabb van eközben a Naptól, mint átlagosan a Föld.

Az RR245 pályáját a következő években alaposabban megvizsgálják, csak ezután kap hivatalos nevet. Az OSSOS csapat felfedezői névjavaslataikat a Nemzetközi Csillagászati Egyesülethez nyújthatják be.

Az RR245 egyike azon kevés törpebolygónak, amelyek még ma is léteznek.

torpe-bolygo

A legnagyobb ilyen típusú égitestek a 2400 kilométeres átmérőjű Plútó és Eris. A legtöbb törpebolygó elpusztult vagy kilökődött a Naprendszerből, amikor a gázóriások a mai helyükre kerültek.

Sok kutató rámutat arra, hogy mennyire nem ismerjük még saját naprendszerünket sem. Ahelyett, hogy messzi-messzi galaxisokban kutakodnánk, egyesek szerint érdemesebb lenne a saját rendszereinkben alaposabban szétnézni, mert találhatunk érdekes dolgokat.


Megtekintések száma: 12282





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet