Elképesztő, varázslatosan szép tengeri lényt filmeztek le

2017. január 14., szombat




Egy igazi tengeri sárkányt kaptak lencsevégre, amiről azelőtt ég soha nem készült felvétel.

Első ránézésre azt gondolnánk, hogy ez a lény valamiféle mesebeli sárkány, hiszen valóban úgy néz ki. A Nyugat-Ausztrália partjainál megtalált lényről első ízben készült videó felvétel.

Nem egy mutánsról van szó, és még csak nem is egy eddig ismeretlen tengeri szörnyről, hanem egy rubint sárkányról. Az elnevezés nem véletlen, és ha alaposan szemügyre vesszük a lényt, akkor rájövünk, hogy nagyon is találó elnevezést kapott.

A fajt rengeteg rejtély övezte. Eleinte különféle beszámolókból ismerték, és sokan nem is voltak biztosak abban, hogy létezik.

Ezek a beszámolók a kétezres évek elejéről érkeztek, de már voltak olyanok, akik jóval azelőtt látták a vizek mélyén ezeket a sárkányszerű lényeket.

A fajt végül 2015-ben sikerült azonosítani, méghozzá egy eddig ismeretlen, új fajként. Azelőtt 1919 és 2007 között több fajt is partra vetett a víz, vagy halászhálókba gabalyodtak, de ezen tetemekből nem tudták egyértelműen megállapítani az eredetüket, vagy azt, hogy pontosan mik lehetnek.

A kutatócsapat apró, távirányítású robotot használt, amely 55 méteres mélységbe merült.

A negyedik és az utolsó merülés között bukkantak rá egy tengeri sárkányra, követték egy másik egyedhez, majd megfigyelték táplálkozásukat és mozgásukat az erős óceáni áramlatban.

Ellentmondásos módon olyan területen találtak rá, ami ellentmond a korábbi nézetekkel kapcsolatosan, melyek szerint a sűrűn hínárral borított területeket kedvelik.

A most felfedezett példány ugyanis egy szivacskerttel borított részen élt.

A sárkányok színe az álcázást segíti elő. A vörös az első szín, amelyet a tengervíz elnyel a napfényből, ezért ebben a mélységben nem verődik róluk vissza, nehezebben szúrják ki őket a ragadozók.

A videó azt is feltárja, hogy az állatoknak a csikóhalhoz hasonlóan, görbe farkuk van, ami valószínűleg kapaszkodásra szolgál.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

hihetetlen állatvilág


Megtekintések száma: 49216





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet