​Elkezdődött – Háború: Amerika elhagyta a szövetségeseit, indul a félelmetes török invázió

2019. október 9., szerda




Az USA megkomponálta a harmadik világháború bevezető szimfóniáját?

A török hadsereg megkezdte a behatolást Észak-nyugat-Szíriába, hogy kiszorítsa a török határ közeléből a kurd fegyvereseket – jelentette a Bloomberg hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó török illetékesre hivatkozva. Ankarában hivatalosan nem erősítették meg hírt.

A tisztségviselő részletekbe nem bocsátkozott.

Más hírügynökségek egyelőre nem adtak hírt arról, hogy megkezdődött volna a török offenzíva.

Sajtójelentések szerint Akar Hulusi védelmi miniszter azt mondta, hogy „jelen pillanatban folytatódik a katonák átcsoportosítása a határhoz és a felkészülés a hadműveletre”.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója kedden a The Washington Post című amerikai lapban megjelent cikkében és Twitter-üzenetében is azt írta, hogy a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt hamarosan bevonul Szíriába.

Közben hírügynökségek arról adtak hírt szerdán, hogy Észak-nyugat-Szíriában tevékenykedő lázadók buszkonvojai érkeztek a határ menti törökországi településekre, hogy felkészüljenek a török erőkkel együtt indítandó invázióra.

Törökország Észak-kelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akar végrehajtani hadműveletet a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd fegyveres koalíció ellen. A szervezet mintegy 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát.

Az YPG alkotja a gerincét az SDF-nek, amely az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban.

Ankara szerint azonban az YPG biztonsági fenyegetést jelent, mert szerinte a Dél-kelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szíriai szövetségese.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes politika


Megtekintések száma: 52355





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet