​Elmondták: melyik oltást tartják a legjobbnak a magyar virológusok

2021. február 7., vasárnap




Az oltás szükségességével 100 százalékban egyetértenek a szakemberek, az oltástípusok hatékonyságában van köztük némi vita.

A KOVIDők facebookos csatornán péntek este ismert és elismert virológusok beszéltek a koronavírus elleni vakcinákról, azok hatásáról és esetleges mellékhatásairól, megpróbálva eloszlatni számtalan tévhitet, valamint igyekezve pontos képet adni az oltóanyagok legfontosabb tudnivalóiról.

A több mint egy órás beszélgetés alatt egy dologban mindenki egyetértett:

bármilyen vakcina sokkal jobb a betegségnél, ezért, ha van rá módunk, mindenképpen oltassuk be magunkat.

Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professzora arról beszélt, hogy minél többet tudunk a koronavírus-megbetegedésről, benne annál erősebb lesz ez a meggyőződés.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa is azt emelte ki, hogy a koronavírussal kapcsolatban még rengeteg az ismeretlen tényező, így azt sem tudjuk, milyen hosszútávú hatásokkal kell számolnunk a jövőben, valahol például már poszt-Covid klinikák is körvonalazódnak.

Rusvai Miklós, az Állatorvostudományi Egyetem nyugalmazott virológusa arra figyelmeztetett, hogy az oltások több mint 200 éves múltra tekintenek vissza. Mint mondta: az, hogy a Föld népessége ennyire megnőtt, elsősorban az oltásoknak köszönhető. Tóth Sándor kutatóvirológus pedig a koronavírusról még azt is hozzátette, hogy egyes adatok szerint akár a fertőzöttek 85 százalékának is alakulhat ki szövődménye, melyek közül előfordulhat olyan súlyos is, ami a mindennapi életet is megnehezíti. A megszólalók itt említették a gyermekkori többszervi gyulladást is, mellyel már több mint 40 gyermeket kezeltek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, és több mint húszat a SOTE gyerekklinikáján.

Abban már nem volt ilyen mély egyetértés a beszélgetésben részt vevők között, hogy melyik oltóanyaggyártó technológiát tartják a leghatékonyabbnak.

A koronavírus elleni vakcinák közül eddig Magyarországon ötöt engedélyeztek, ezek között van mRNS alapú (Moderna, Pfizer/BioNTech), vektorvakcina (Oxfordi Egyetem, Szputnyik V) és elölt víruson alapuló (a kínai Sinopharm) is.

A különböző technológiákról többek között EZEN A LINKEN lehet tájékozódni.


Megtekintések száma: 3901





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet