Élő épületek, élő szuperszámítógépek

2016. március 2., szerda




Sikerül a közeljövőben egy olyan hálózat kiépítése, amely élő gépekből áll? A bioszámítógépek alkotják a jövő generációját?

Az anyagot, amely energiát termel az összes sejtnek a testünkben, adenozin-trifoszfátnak (ATP) hívják. A tudósok elméletei szerint ez az anyag képes lenne következő generációs szuperszámítógépek meghajtására.

A biológiai szuperszámítógépek körülbelül akkorák, mint egy könyv.

Egy biomérnöki kutatócsoport elnöke, professzor Nicolau legalábbis ebben hisz. Megjelent egy cikk a Proceedings of the National Academy of Sciences nevű tudományos folyóiratban, ahol részletes leírást olvashatunk a biológiai számítógépek felépítéséről. A lapból megtudjuk, hogy pontosan hogyan használják a párhuzamos hálózatokat, és hogyan lehet elektronikus szuperszámítógépeket tömegesen előállítani.

A bio szuperszámítógépeket nem lehet egyszerre nagy számban kifejleszteni, így a tömeggyártásról egyelőre szó sincs.

Ezeknek a gépeknek az lesz a nagy előnyük, hogy sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint egyszerű társaik, hiszen a bennük lévő fehérjék látják el a megfelelő energiamennyiséggel, akár csak egy élő szervezet esetében.

mesterseges-dns

Nicolau professzor még tíz évvel ezelőtt kezdett el dolgozni az elméletén, amelyben fia is nagy segítséget nyújtott. A kutatás megkezdése után 3 évvel csatlakozott Németország, Svédország és Hollandia is a tudós csoporthoz. A történet poénja, hogy a professzor egy alapos rumozás után egy boríték hátuljára kezdte el felvázolni az ötletét, ami mostanság igen korszerűnek számít a tudósok körében.

A bioszámítógépek nagyjából úgy működnének, mint a most is használatos társaik. Egy körülbelül 1,5 centiméter átmérőjű rész az egész szerkezet szíve, amely kvázi a vezetékekben áramoltatja a biológiai szereket.

Ez persze ellenőrzött módon történne, így a vegyi anyagok és az elektromos áram nem keveredne egymással.

Bár a bio modellek óriási áttörést hoznának, hiszen hatékonyan kezelik a komplex matematikai problémákat, és képesek párhuzamos számításokat végezni, ám a kutatók elismerik, még rengeteg munka van a számítógépekkel kapcsolatban.

biomechanikus-szamitogep

„Most, hogy ez a modell végre elkészülhet, megkezdődhetnek a vizsgálatok a különböző biológiai hatóanyagokat illetően. Ez nem csak a számítástechnikában jelentene ugrásszerű korszerűsödést, hanem az orvostudomány fejlődését is szolgálná. Azt nehéz megmondani, milyen hamar lesz kész az első, működőképes szuperszámítógép. Azon kísérletezünk, hogy össze tudjunk kapcsolni egy hagyományos számítógépet egy bioszámítógéppel, így létrehozhatnánk egy hibrid eszközt.” – nyilatkozott Nicolau professzor.

Úgy tűnik, az eddig sci-fi filmekben létező szuperszámítógépek már csak karnyújtásnyira vannak.

tudomány


Megtekintések száma: 3540





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet