Először fúrtak le a földi pokolba

2016. december 18., vasárnap




Geológusok 5 km-es mélységig fúrtak le, ahol 500 Celsius fokos hőmérsékleti viszonyokkal találták szembe magukat.

Eddig nem ismert folyamatok után kutatnak

Egy izlandi mélyfúró projekt keretében a geológusok azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy lefúrjanak egy működő, geológiailag aktív vulkán belsejébe, illetve annak mélyére.

A különleges misszió keretében a világ legmodernebb, legstrapabíróbb fúrófejeivel álltak neki a mélységeknek.

A fúrás már augusztus óta szakadatlanul zajlik, és ezen idő alatt közel 5 kilométeres mélységig sikerült lefúrniuk a geológusoknak, és rengeteg eddig nem ismert információhoz jutottak a geológiai folyamatokkal, és a vulkanikus aktivitással kapcsolatban.

1-2 maximum 3 kilométeres mélységig már korábban is lefúrtak, ugyanis rengeteg energiát nyernek a föld alól különböző erőművek segítségével.

Pokoli katlan 5 km mélyen

Komoly hőhatásokat tapasztaltak 5 kilométeres mélységben, és a hő jelző szenzorok szerint, melyek a fúrófejre voltak szerelve, egészen 500 Celsius fokig felkúszott odalenn a hőmérséklet.

A kutatók úgy jellemezték, hogy lefúrtak a földi pokolba. A hőmérséklet ezen a ponton már annyira meleg, hogy jelentősen megterheli a fúrót, és nem valószínű, hogy ennél tovább tudnának lefúrni.

Még nem érték el a érések szerint a Föld köpenyrétegét, melyet hivatalosan még soha senkinek sem sikerült elérni, de már közel vannak hozzá.

Elmondásuk szerint olyan odalenn, mintha forró, képlékennyé váló kőzetben kellene haladnia a fúrófejnek, de még nem olyan folyós állapotú, mint a köpeny képlékeny lávarétege.

Óriási jelentőségű lenne

Ha valaki elérné a köpeny réteget, az óriási áttörést jelentene a bolygó mélységeinek kutatásában. Ugyanis mind a mai napig csak feltételezéseink vannak arról, hogy mi lehet a mélyben, és a Föld pontosan hogyan is épülhet fel.

Nemrégiben döbbenetes felfedezést tettek, miszerint a Föld köpenyrétegébe ágyazva – vagy egyesek szerint alatta, mások szerint a köpeny és a kőzetréteg közé szorulva – egy hatalmas földalatti óceán, és nagymennyiségű vízkészlet rejtőzhet a bolygó belsejében.

Erre utalnak azok a víz jelenlétéhez köthető ásványi zárványok is, melyek nemrég kerültek elő több ezer méteres mélységekből.

tudomány földünk


Megtekintések száma: 94960





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet