Eltűnhet a bolygónk légköre?

2016. április 16., szombat




Valós veszélyre figyelmeztet egy nemrég közzétett kutatás eredménye. Csillagászok megerősítették, hogy léteznek bolygók, amelyeknek saját csillaguk rombolta le a légkörét. Megtörténhet ez a jövőben a mi Földünkkel is?

A Nature Communications című tudományos folyóiratban jelent meg a legújabb elméleti tanulmány, mely komoly kutatási eredményekre alapozva állítja:

egyes bolygók úgy vesztették el saját légkörüket, hogy túl közel keringtek saját csillagukhoz.

Temérdek erőteljes sugárzás éri azokat a légkörrel körülvett égitesteket, amelyek túl közel keringenek az adott naphoz, és ettől a külső gázburok idővel szétesik – idézte a BBC News a nemzetközi kutatócsoport tanulmányát.

Halálra ítélt bolygók

A kutatók az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Kepler űrteleszkópjának adatait elemezték. A Keplert azért bocsátották fel, hogy exobolygók, azaz naprendszerünkön kívül, idegen csillagok körül keringő bolygók után kutasson.

A kutatók az úgynevezett szuperföldekre, vagyis a Földnél 2-10-szer nagyobb bolygókra összpontosítottak.

Olyan lehet ezeknek a bolygóknak, mintha egy legforróbb fokozaton működő kapcsolt hajszárító mellett állnának

– mondta a BBC-nek Guy Davies, a Birminghami Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

fold-napszel

Éppen ezért a kutatási eredményeket alapul véve megindultak a találgatások arra vonatkozóan, hogy ezeknek az égitesteknek eltűnhetett-e emiatt a légköre, és a válasz elég nyugtalanító: kétség sem férhet hozzá ugyanis, hogy ezeknek a planétáknak volt légköre, mely a saját csillaga miatt tűnt el.

A bizonyításhoz a csillagászok az aszteroszeizmológia módszerét használták, amely a csillagok belső szerkezetét elemzi. A csillag tanulmányozásával a kutatócsoport a körülötte keringő exoplanéták pontos méretét is meg tudta határozni.

Davies hozzátette, hogy azok a “szuperföldek”, amelyek csillagukhoz közel keringenek, életük kezdetén valószínűleg sokkal nagyobbak lehettek, egészen másképp nézhettek ki, mint most.

Elszökhet a Föld légköre?

A kutatók biztosak abban, hogy valós veszéllyel állunk szemben, ugyanis hasonló történhetett a Mars légkörével néhány milliárd évvel ezelőtt.

A vörös bolygó mágneses tere ugyanis lassan elkezdett egyre jobban csökkenni, emiatt a levegőréteget könnyebben el tudta „fújni” a napszél.

Mire teljesen eltűnt a Mars légköre, abba is évmilliók teltek bele, tehát nem egy hirtelen bekövetkező eseményről van szó, azonban annál valósabb a fenyegetés.

mars-felszine-regen-es-most

De mi a helyzet saját Földünkkel? Ha egyik napról a másikra eltűnne az élet a földről, akkor az oxigén is eltűnne. Ehhez még csak nem is kellene semmiféle biológiai aktivitás.  Az oxigén nem egy stabil molekula, gyorsan talál magának valamit, amit oxidálni tud.

Így az oxigén bizony eltűnhetne, oxidok maradnának csak vissza. Ebben az esetben bár a légkör maga nem szökne el, azonban lassan fullasztóvá, belélegezhetetlenné válna.

elet-a-marson

Exobolygók kutatása során nem véletlenül vizsgálják a csillagászok a magas oxigén szintet a légkörben, ugyanis jelenleg ne nagyon ismerünk más olyan folyamatot a biológiai folyamatokon kívül, mely több oxigént termel, mint amennyi oxid keletkezik.

A Föld már beteg

Egy nemrég az űrben járt amerikai asztronauta, Scott Kelly  azt nyilatkozta, hogy bolygónk az űrből nézve nagyon betegnek és törékenynek tűnt.

Az asztronauta azt is mondta, hogy látott nagyon szennyezett területeket - mint például Ázsia egyes részei - ahol olyan sűrű volt a szmog a légkörben, hogy nem lehetett látni a földrészeket.

szennyezett-legkor

A szennyezettség mértéke nagyon aggasztó, és szerinte cselekedni kell, míg el nem veszítjük a Föld légkörét a szennyezés okozta kataklizmában, vagy saját napunk által.

A lehetőség tehát valós. Bár nem valószínű, hogy a közeljövőben, vagy nagy hirtelenséggel következik be, érdemes lesz az emberiségnek ezt a tényt is számba venni, ha túl akarja élni saját civilizációját.

tudomány világvége


Megtekintések száma: 8095





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet