Elveszett csodát találhatott meg egy kutatócsoport

2017. június 15., csütörtök




Történelmi jelentőségű felfedezés Új-Zélandon?

Elképesztő felfedezésről számolt be a világsajtó. A hírt több nagyobb oldal is lehozta, köztük az Origo, és az Index is.

Naplóbejegyzések tanulmányozása során vezette nyomra a kutatócsoportot több nyom is, mire rátalálhattak Új-Zéland legendás rózsaszín-fehér teraszaira.

Ezeket a különleges, szilícium-dioxid lerakódásokat a történelem folyamán a világ nyolcadik csodájaként is jegyezték, azonban egy évszázaddal ezelőtt, egészen pontosan 1886-ban a Mount Tarawere vulkán kitörésekor eltűnt.

Úgy tűnt el, mintha soha nem lett volna. A vulkanikus hamu és a rengeteg sár és egyéb törmelék betemette, és többé senkis em fért hozzá.

Sőt, a feljegyzések alapján az is nyilvánvalóvá vált, hogy idővel el is elfelejtődött, hogy pontosan hol is volt található a világ nyolcadik csodája.

Anna idején, mikor még nem temette el a kitörés, hihetetlenül népszerű volt angol és amerikai turisták körében. Emberek valóságos tömegei látogatták, még annak ellenére is, hogy veszélyes volt az oda vezető út.

A váratlan felfedezésről most a Guardian is beszámolt. A szakértők elmondták, hogy alig folyt bármiféle kutatómunka a rózsaszín-fehér teraszokon, így szinte alig rendelkezünk róla információkkal.

Azt sem tudjuk jelenleg sem teljesen, hogy milyen hosszú, és mekkora kiterjedésűek ezek a képződmények.

Most, hogy egy rövid ideje már vizsgálják, azt állapították meg, hogy geotermikus források hozhatták létre a különleges teraszokat még az ősi időkben. A szilícium-dioxid egyszerűen lerakódott több ezer, vagy több százezer év alatt.

Elmondták a kutatók azt is, hogy egy különös jegyzet vezette végül végső nyomra őket a rózsaszín-fehér teraszok újra felfedezésében.

A 19. században élt geológus, dr. Ferdinand von Hochstetter irományát 2010-ben találták meg egy múzeumi gyűjteményben, azóta pedig könyvtárosok és történészek tanulmányozták. Ebben nagyon pontosan volt leírva a teraszok helyzete.

Annyi biztos, hogy a teraszokban rengeteg kár keletkezett, de az szinte 100%, hogy a teraszok egy része ép maradhatott, és maradt is, melyek még számos helyen arra várnak, hogy a kutatók különféle expedíciók keretében újra felfedezzék őket.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség történelem hiheteten


Megtekintések száma: 85939





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet