Elveszett hidegháborús atombomba maradványaira bukkantak a Jeges-tengeren?

2016. november 8., kedd




Egy önkéntes búvár elképesztő történelmi felfedezést tett. Valószínűleg megtalálta az 1950-ben eltűnt atombomba maradványait, melyet a Jeges-tengerbe dobtak egy baleset során.

A titokzatos robbanótöltetet még 1950-ben dobhatták bele a vízbe, miután az egyik repülőút rendkívül balul sült el.

Váratlan felfedezés

A Jeges-tengerben azonosított maradványok a férfi állítása szerint nagy valószínűséggel egy hidegháború idején készített atomtöltetből származnak.

Az ügyet olyan komolyan veszik, hogy a kanadai kormány és a hadsereg közös erővel fogja átvizsgálni a helyszínt, a robbanótöltet megtalálása érdekében.

Ha ugyanis bebizonyosodik, hogy valóban az az atombomba hever a Jeges-tenger mélyén, melynek 1950-ben nyoma veszett, az fontos történelmi felfedezés lenne.

Még 1950-ben veszhetett el

Az atombombának feltehetőleg 1950-ben veszett nyoma, amikor Alaszkából Texasba szállították egy Convair B-36B bombázó repülőgép fedélzetén.

A repülőút rutinműveletnek számított, mégsem volt zökkenőmentes. Hogy pontosan mi történt, az a mai napig rejtély, de egyes feljegyzések szerint a gép turbulenciába keveredett, míg más források arról szólnak, hogy a szokatlanul hideg levegő miatt bekrepáltak a rotorok.

A repülőgép eredetileg egy atomcsapás szimulálása végett repült volna Texasba, ám már nem jutott el a végcéljához.

A bombázó lezuhanás előtt kidobták a gépből az atomtöltetet, ami a Jeges-tenger hideg vizébe csapódott, majd elmerült. ám közvetlenül ezelőtt a levegőbe felrobbant.

Nukleáris detonáció nem volt, mert a robbanótöltetből hiányzott a plutónium mag, mely a robbanást előidézte volna.

Hat évtized után előkerülhet

Nemrégiben egy búvár, Sean Smyrichinsky állt elő azzal, hogy nagy valószínűséggel megtalálta a néhai atomtöltet maradványait, és tudja, hol lehet a többi.

Brit Columbia partjaihoz közel a tengeri üledékben bukkant rá valami szokatlanra, melyet akkor még nem tudott azonosítani. Csak később tudatosult benne, hogy valószínűleg egy nukleáris eszköz lehetett, méghozzá egy atomtöltet.

Elmondása szerint olyan volt, mint egy hosszabb kifli, viszont fémes kinézete volt, szemmel láthatóan valamiféle rakéta, vagy bomba töltet lehetett.

Később, mikor utána keresett az interneten, akkor vátl nyilvánvalóvá számára, hogy egy tényleges atomtöltetet látott.

Jelenleg a kanadai kormány és a hadsereg tervezi, hog a helyszínen új vizsgálatokat végez, és ha valóban megtalálják a hidegháborús atombombát, akkor kiemelik a vízből.

érdekes érdekesség hideghaboru történelem atombomba


Megtekintések száma: 41481





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet