Ez a csodanövény kevesek által ismert, pedig az egészségügyi hatásai bámulatosak!

2018. május 7., hétfő




Mutatjuk, pontosan milyen jótékony hatásai vannak!

A trmészet patikája számtalan zöld gyógynövénnyle szolgál a különféle betegeségek megelőzésére, vagy kezelésére.

A most bemutatott üde zöld növény is ilyen.

Mégis nagyon kevesen ismerik, a legtöbb magyar konyhában pedig nincs is, pedig óriási jelentősége van. Igen megosztó, talán ez a magyarázata, ugyanis az íze kesernyés, de mégis megszokható.

Ha adunk neki egy esélyt, idővel megkedvelhetjük az ízét, és ha másért nem, de legalábbis az egészségünkért érdemes kipróbálni.

A rukkola vagy más néven borsmustár a káposztafélék családjába tartozó növényfaj, világszerte termesztett saláta-, fűszer- és olajnövény: a zsenge leveleket salátákban fogyasztják, de fűszerként is felhasználják mártásokban, párolt zöldségekben, illetve ételeket díszítenek velük.

Magyarországon a második világháborút követően terjedt el igazán, feltehetően annak köszönhetően, hogy magjait a külföldről származó lenmagokkal együtt rendszeresen behurcolták, és gyomként szabadon nőtt az alföldeken.

Bár később a rendszeres talajmunkák nyomán visszaszorult, az utóbbi években egyre többen fogyasztják.

Elsőre csak kevesen szeretnek bele, keserű íze ugyanis szokatlan, elrettentő lehet. 

Érdemes azonban még egy esélyt adnunk neki, idővel igen finomnak fogjuk találni, emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy rendkívül egészséges. 

A klorofill remek ellenszere az aflatoxin nevű rákkeltő anyagoknak, amelyek DNS-elváltozásokat és a máj megbetegedését is okozhatják. Hogy a legtöbb klorofillhoz jussunk, ajánlott nyersen fogyasztani a rukkolát.

A felnőtteknél, ahogyan egyre kevesebb folsavhoz jut a szervezet, úgy alakulhatnak ki memóriazavarok, a szellemi képességek is hanyatlani kezdenek. 

A rukkolában található folsav különösen jó a várandós kismamák számára is.

A rukkola tele van A-vitaminnal, amely antioxidánsként működik. Véd a szabad gyökök által okozott károsodástól és javítja a szöveteket. Jót tesz a fogaknak, a csontoknak és a szemnek. Tisztán tartja a bőrt, valamint felel a tüdő egészséges működéséért

OSZD MEG másokkal is!

egészség egészség megelőzés gyógynövények természetes remediák


Megtekintések száma: 20304





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet