Ez a kép nagyszerűen érzékelteti a Mariana-árok mélységét

2017. január 30., hétfő




A Föld legmélyebb víz borította árkába kalauzolunk el, melyhez csak egy egérre lesz szükséged és némi türelemre.

A világóceánok legmélyebb területével van dolgunk, amikor kimondjuk a nevet: Mariana-árok.

Itt található ugyanis a Föld legnagyobb bemélyedése is, mely mélyen, egész pontosan 11 034 méter mélyen található, és 2550 kilométeres hosszúságú.

Az árokrendszert rengeteg rejtély övezi megközelíthetetlensége miatt, és újabban azt beszélik, hogy soha nem látott tengeri élőlények otthona lehet.

Az árok környékén 1870-ben, és az ezt követő években végeztek először kezdetleges mélységmérést. Akkoriban azonban nem sikerült teljes mértékben megmérni magát az árkot, ugyanis csak 9636 méterig tudtak lemérni.

1951-ben aztán áttörő eredményeket értek el, és a Challenger expedíció során 10900 méterig jutottak le, és mérték meg az árok mélységét.

1957-ben a szovjet Vityaz hajó fedélzetén Udincsev professzor vezetésével újabb méréseket végeztek, és az árokrendszer legmélyebb pontjaként 11 034 métert állapítottak meg.

A Mariana-árokról létezik egy hihetetlenül érdekes, méretarányos kép, melyen egy hajó látható, és egy igen méretes kékbálna, melyet a bolygó legnagyobb élőlényeként tartanak számon.

Jól látható, hogy ehhez a kékbálnához képest a képen mennyi ideig kell legörgetni ahhoz, hogy elérjük a Mariana-árok méretarányos alját.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 32608





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet