Ez a kolosszális naperőmű egész Európát képes lesz ellátni árammal!

2017. augusztus 30., szerda




A Marokkói-sivatagban található különleges, hatalmas kiterjedésű naperőmű lehet a fenntartható új világ energiaellátásának jövője.

Hatalmas erő a sivatag közepén

Még leírva is hihetetlenül gigantikus területen fekszik az a napelem farm, mely talán a világ egyik legnagyobb napelem farmja jelenleg.

A közel 1.400.000 négyzetkilométernyi területen található létesítmény több ezer napelem panelből áll, és a becslések szerint a jövőben képes lehetne Európa teljes energia ellátását fedezni.

A létesítménnyel több százezer tonnányi széndioxid kibocsátást lehet megspórolni évente, és ez még csak a kezdet.

Jelenleg is olyan elemi erőt birtokol a létesítmény, mely 650.000 lakos számára képes áramot biztosítani napnyugta után, egészen reggelig.

Ez lesz a jövőben a valaha elkészülő legnagyobb napelem park, mely valóban képes lesz egy egész kontinenst is ellátni elektromos energiával.

A komplexum még mindig folyamatosan bővül, és ha teljesen elkészül, akkora lesz, mint az ország fővárosa, Rabat. Amiikor eléri ezt a szintet, akkor már 500 megawattot meghaladó teljesítményével 1,1 millió háztartást láthat el árammal.

A naperőmű építése 2013-ban kezdődött, és több mint 600 millió euróba került. A beruházás közpénz és magánforrások bevonásával, PPP-konstrukcióban valósult meg.

A 800 sorban elhelyezett tükrök percenként követik a Nap mozgását az égbolton.

A három ütemben megépülő erőmű 2020-ra az ország energiaigényének 50 százalékát fedezi majd, később pedig egy egész kontinensről is gondolkodhat majd.

Persze addig még rengeteg bővítésen és fejlődésen kell végigmenniük a komplexum kapcsán, de a legtöbb mérnök és kutató, no meg a működtető vállalat bizakodó.

Kontinensenként egy ilyen szolgáltathatná az áramot

Ha ez az afrikai konstrukció beválik, akkor minden bizonnyal újabbak követik majd. Már most is felmerült többször annak a lehetősége, hogy akár kontinensenként egy hasonló, nagyon nagy kiterjedésű naperőművet lehetne építeni.

A technológia ugyanis adott, ha kellően nagy kiterjedésű, és hatásfokú, akkor pedig gond nélkül el lehet látni egyszerre több országot is napi szinte árammal.

Az erőműhöz használt tükrös technológia ugyan kevésbé elterjedt és drágább megoldás, mint a háztetőkön hagyományosan alkalmazott úgynevezett fotovillamos napelemek, de korszerűbb módszernek számít és segítségével naplemente után is termelhető elektromos áram.

tudomány technológia technika zöldenergia napenergia


Megtekintések száma: 46438





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet