Ez a koponya meghazudtolja az emberi evolúciót: minden hazugság volt, amit mondtak?

2023. május 10., szerda




Senki sem gondolta volna, hogy egyetlen koponyának ekkora jelentősége lesz...

A rejtélyes szóban forgó koponyát még valamikor 1921. június 21-én találták meg Zambia Kabwe városának közelében egy elhagyatott mészkőbarlangban.

A leletet 18 méteres mélységben találta meg egy bizonyos Tom Zwiglaar, aki egy svájci ványász volt, és éppen a vidéken tevékenykedett azokban az években.

Eleinte semmi szokatlan nem tűnt fel a megtalált csontok és a koponya alapján, bár azzal tisztában voltak, hogy feltehetően egy ősember maradványait találhatták meg. 

További vizsgálatokra küldték, hogy meghatározhassák a korát. kiderült, hogy 125 és 300 ezer év között létezhetett valamikor az a neandervölgyi, akié volt ez a koponya.

Azonban a különös dolog ekkor ragadta meg a régészek és antropológusok figyelmét: ugyanis a koponya bal oldalán egy különös, szabályos, 8 mm-es lyuk tátongott, a másik oldalon viszont egy jó darabon hiányzott a csont.

A nyomok és a kémiai vizsgálatok alapján olyan felületi mikroszkopikus sérüléseket találtak a csonton, mely arra utalt, hogy egy ősi eszköznél sokkal fejlettebb fegyver vihette végbe a halálos sebet.

Egy belülről kifelé haladó erős hatás okozhatta a koponya egyik oldalán látható nagy hézagot. Egyszerűen valami kirobbanthatta a koponya falát a helyéről.

Ehhez hasonlóval a modern orvos szakértők manapság csak fejlövéseknél találkoznak. A baloldalon látható kis kerek lyuk pedig megfelel egy lövedék bemeneteli nyílásának.

Több lap is foglalkozott annak idején az üggyel, és rengeteg orvos szakértőt kérdeztek meg a lelet kapcsán. Közülük néhány meg is vizsgálhatta a koponyát.

Mindenki egyetértett abban, hogy egy lándzsa ilyen módon csak hajszálrepedéseket produkált volna a koponya belső csontfalán. Nem lett volna képes átszakítani belülről a lándzsa hegye a koponya bal oldalát, mégis hiányzott annak a bal oldala.

Ellenben a fejlövési sérüléseknek egy az egyben megfeleltek a neandervölgyi koponyán látott nyomok, roncsolások.

A lelet annyira különös és rejtélyes volt, hogy a legnagyobb tudósok és régészek is zavarba jöttek, és egyszerűen nem tudtak ésszerű magyarázattal szolgálni a modernkori lövésnyomra a neandervölgyi koponyán.

Egyesek azt feltételezték, hogy talán véletlen egy találat érte valamikor a leletet, ami egy modernkori puskából származik. Ezért azonnal újra vizsgálták a koponya korát, és azt, hogy a hely, ahonnan előásták, valaha meg volt-e bolygatva, de az eredmények szerint nem.

A barlangot ahol a koponyát találták, ráadásul 1921 előtt senki sem ismerte, és a földtani réteg is egyezett a koponyával, ahol találták. A koponya tehát biztosan nem került soha felszínre, és tényleg 300.000 éves volt.

Rengeteg elképesztő elmélet született később, mivel senki sem talált magyarázatot a lövésnyomra. Az egyik legelképesztőbb teória szerint egy időutazó lőhette fejbe a neandervölgyit, aki egy időfolyosón át aztán visszautazott saját jelenébe.

Eleinte arra gyanakodtak, hogy talán egy lándzsa, vagy valamiféle hegyes szúrószerszám sérthette meg a koponyát olyan módon, hogy az ilyen nyomot hagyjon az áldozaton.

Éppen ezért tovább vizsgálták a leletet, hogy kiderüljön, pontosan hogyan és mi okozhatta a neandervölgyi halálát 300.000 évvel ezelőtt. Ekkor érte a következő nagy megdöbbenés a tudósokat.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek evolúció emberiség régészet


Megtekintések száma: 86506





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet