Ez a legundorítóbb sajt a világon. Sosem találnád ki, miért!

2016. november 16., szerda
A világ legegzotikusabb, egyben leggusztustalanabb sajtjaként tartják számon, és még maga Gordon Ramsey is elkészítette már. Pedig ha megtudod, mi van benne, és hogy készül, garantáltan elhányod magad!

A sajtok között kifejezetten könnyű különböző ínyencségeket találni, mivel a sajtokat számtalan elkészítési mód övezi.

Rengeteg különféle ízű és formájú sajt létezik a világon, ezeknek mind-mind más eljárási procedúráik, bevett receptjeik vannak.

Az egyik valaha készített legundorítóbb sajt címét azonban már évek óta a Casu mazu tartja fenn magának. Ennél gyomorforgatóbb ízű és állagú sajtot aligha lehet készíteni. Maga a sajt ötlete eredetileg Olaszországból, egész pontosan Szardínia szigetéről származik.

Magunk között szólva, maradhatott volna ott is, de valamiért rejtélyes módon terjedésnek indult, és világszerte egyre többen csinálták meg, így ma már mindenhol híre van. No, nem éppen kellemes íze miatt. Sokkal inkább azért, mert tényleg nagyon gusztustalan.

Maga a név már erősen utal a sajt titkára. Ugyanis az olasz jelentés annyit tesz, mint „rothadt sajt”. Azonban kapaszkodj meg, mert nem ezért ennyire undorító a sajt, hanem ahogyan elkészül.

A sajtguriga ugyanis tele van nyüvekkel. A 8 milliméter hosszú, áttetsző kis nyűlárvák lakmároznak a zsíros juhtejből készült sajtban, szivacsos állagot és felépítést adva a csemegének.

A lárvák az emésztésük során egy különösen gusztustalan fehéres váladékot választanak ki magukból, amit az olaszok lagrimaként ismernek. A lagrima könnycseppet jelent. A sajt nagyon erős ízű, mintha erjedt élesztős sajtot enne az ember. A lagrima cseppecskék édeskésebb ízt adnak neki, de sokak szerint ehetetlen, és inkább csak ínyenceknek való.

Gyakorlatilag a természet végzi el a dolgát a sajt készültekor. A sajtot ugyanis kiteszik egy meleg, nedves helyre, majd otthagyják hetekig, amíg a sajtlegyek telerakják petéikkel, majd azok kikelnek a sajban, és lényegében felzabálják egy részét az eleségnek.

Az emésztésükből származó savak tovább bontják a sajtban található zsírokat, amitől az rendkívül puha lesz. Mire fogyasztásra kész, a casu marzuban több ezer kifejlett lárva található.

Általában a szardíniaiak egy jó adag vörösbor társaságában fogyasztják a sajtot, és úgy tartják, hogy nem jó az a sajt, amelyben megdöglenek a lárvák, így a legtöbbször gyomorforgató módon az élő lárvákkal együtt fogyasztják el a vékonyra vágott sajt darabokat.

Az evés is egy kész kihívás, ugyanis a sajtból ezek az apró lárvák 10-15 centiméteres magasságba is felpattanhatnak, ha veszélyt éreznek, így gyakorlatilag úgy kell fogyasztani a sajtot, hogy a kezünket fölé kell tartani, hogy ne pattogjanak szét a lárvák a házban.

Vannak, akik a lárvákat nem eszik meg, ezért egy zacskóba, vagy más zárt dobozkába teszik a levágott sajtot, majd megvárják, míg az oxigénhiány miatt a lárvák elhalnak.

érdekes érdekesség bizarr durva undorító


Megtekintések száma: 13875

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet