Ez a műanyag fólia elképesztő hő tulajdonságokkal rendelkezik: 10 fokkal lehűti azt, ami hozzáér

2017. március 17., péntek




A technológia elterjedése hatalmas lehetőségeket nyithat a hétköznapokban, és az építőiparban is.

Azok, akik nem szeretik a hőségek, most fellélegezhetnek. Ugyanis egy vadiúj fejlesztésű műanyag fólia utat törhet a klímarendszerek felé.

Ráadásul felhasználása igen sokrétű lehetne, mert még az építőiparban, de az egészségügyben is felhasználható lenne.

A fólia egy átlátszó műanyag darab, amibe apró üveggömbök vannak beágyazva. A különlegességét az adja, hogy szinte egyáltalán nem nyeli el a fényt, hanem hőt vesz fel attól ami a felületéhez ér.

Ez az új anyag elképesztő hőtároló, és hő elvezető képességekkel rendelkezik, és az egyes piacok szereplői, és a szakemberek alig várják, hogy meginduljon a széleskörű terjedése, és a tömeggyártás.

Ha ezt az új anyagot egy tükröknél használt ezüst fóliával egészítjük ki, a felületéhez érő dolgokat akár 10 fokkal is lehűtheti.

Az alacsony ára miatt ez az anyag tökéletes lehet az épületek és az elektronikus készülékek passzív hűtésére. Az egyik legjobb példa erre a napelem, ami sokkal hatékonyabban működik alacsonyabb hőmérsékleten.

Hatalmas előnyei vannak más anyagokhoz képest, már eleve építőipari szempontokat nézve is. A beton, aszfalt, és a fémek ugyanis a nap folyamán elnyelik a nap infravörös sugarait, és jelentősen felmelegednek.

Idővel pedig az energiát fotonok formájában visszasugározzák a környezetbe. Ez segít az anyagnak a lehűlésében, főleg az éjszaka folyamán, amikor már nem nyelnek el fényt, de továbbra is bocsátanak ki infravörös sugarakat.

Ezt a passzív fűtési folyamatot már nagyon régóta próbálják tovább tökéletesíteni, elnyújtani és felerősíteni. Ezzel ugyanis egy olyan rendkívüli hűtőhatással rendelkező anyagot lehetne létrehozni, mely képes bármit lehűteni rövid idő alatt.

Így született meg Shanhui Fan villamosmérnök által 2014-ben először annak a fóliaszerű műanyagnak a prototípusa, melynek egyik felé üveg, a másikat pedig hafnium dioxid fedi.

Ez amellett, hogy felerősíti az infravörös fény kibocsátását, visszaveri a fény nagy részét. Ezzel az anyagkombinációval a felületet akár 5 fokkal is le tudja hűteni, azonban az anyag sikerét az akadályozta meg, hogy az előállítása igen költséges és csak steril környezetben valósítható meg megfelelően.

A technológiát, és a különleges fóliát ezért tovább tökéletesítették, rájöttek ugyans, hogy van egyszerűbb módja is annak, hogy az infravörös fény kibocsátást növeljék.

Az eredmények során arra jutottak, hogy a 8 mikrométer átmérőjű– kicsit nagyobb, mint egy vörös vértest – üveggömbök tökéletes infravörös rezonátort, és emiatt kibocsátót is, képeznek.

Az így létrehozott fólia a fotonok, azaz a fény mindösszesen alig 4%-át nyelte el, ezzel az egyik legjobban hűtő anyaggá vált jelenleg a világon.

Ha neked is tetszett, és te is alig várod, hogy a hétköznapokban is élvezzük ennek az anyagnak az előnyeit, OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 44321





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet