Ez az 5 globális katasztrófa akár már ma bekövetkezhet!

2023. január 23., hétfő




Katasztrófa körkép. Mi az, ami valóban fenyegethet minket?

Összességében az emberek és a világ igen gyakran kezd el félni látványosan a különféle világvégéktől.

Csak az elmúlt 20 évben több tucat komolyabb világvége várás volt már, és valószínűleg számtalan alkalommal lesz is. Azt azonban a szkeptikusok, akik szerint a Föld soha nem pusztul el, kevesen tudják, hogy vannak olyan globális katasztrófák, melyek jó eséllyel gyakorlatilag bármelyik percben bekövetkezhetnének.

Ráadásul lényegében bármilyen előjel nélkül, így felkészülni sem maradna időnk. Ezek közül szedtük össze a legvalószínűbbeket.

A Yellowstone szupervulkán kitörése

A világ legnagyobb vulkanikus kitörései a Yellowstone szupervulkánhoz fűződnek. Ha valaha kitör, amire jó esély van az újra indult aktivitása alapján, akkor egész Amerikát romba döntheti, és a bolygó légkörét fullasztó por és szmogfelhővé alakítaná.

Ez hetekig, hónapokig eltartana, így a növények nagy része elpusztulna, az azokat fogyasztó állatok pedig először éheznének, majd elpusztulnának szintén.

Ha az emberiség egésze nem is pusztulna ki, de a Föld területeinek 80%-át képes lenne a kőkorszaki szintre visszazülleszteni...

Aszteroida becsapódás

Egy aszteroida becsapódásának a veszélye mindig is valós volt a világtörténelem során, és számtalan alkalommal be is következett. Nem véletlen, hogy előszeretettel felmerülnek időnként riasztó hírek, melyek felénk közeledő, minket épphogy elkerülő gyilkos sziklákról szólnak.

Ugyanis annak az esélye, hogy a jövőben becsapódjon egy minket kipusztítani képes aszteroida a Földbe, az 100%. Ezen nincs vita a tudósok és csillagászok között.

Abban már annál inkább, hogy ez mikor következhet be. Viszont az elmúlt néhány évben számos olyan eset történt, amikor 1-2 nappal vagy héttel a Föld mellett való elhaladása előtt azonosítottak olyan objektumokat, melyek jóval a Föld-Hold távolságon belül voltak.

Ilyen tekintetben tehát nagy a baj, mert akármikor felbukkanhat szinte a semmiből egy olyan gyilkos meteorit, mely képes lenne kiirtani minket, és nem lenne elég időnk ezt megakadályozni, vagy érdemben felkészülni rá.

Világjárvány

Az ember olyan régóta kacérkodik a különféle organizmusokkal, és olyannyira el van már szaporodva a bolygón, hogy a túlnépesedés miatt sokak szerint csak néhány évtized kérdése, hogy egy olyan világjárvány induljon útnak, mely képes lesz leredukálni a populációnkat.

Ez számtalan alkalommal megtörtént már a Föld történetében. Sőt, bizonyos értelemben egyfajta evolúciós fékként működik, azaz a bolygó számára hasznos.

Arról van szó, hogy a túlszaporodott egyedekben ennek az evolúciós féknek a hatására olyan mutációk vagy vírusok alakulnak ki, melyek tisztító tűzként megtizedelik a népességszámot, így egy újra genetikailag diverz populáció jöhet létre. A pestis Európának a kétharmadát, mások szerint még nagyobb részét kiirtotta. A jövőben több olyan betegség és kórokozó felbukkanhat, főleg a szuperbaktériumok terjedésével, melyek elhozhatják a biológiai világvégét fajunk számára.

Atomháború

Az atomháború kirobbanásának a kockázata az egyik legmagasabb. Bár ezt megelőznék bizonyos jelek, de egyesek szerint bekövetkezhet majd teljesen váratlanul is. Jelenleg is számos érdekellentét miatt igen feszült a helyzet a világ nagyhatalmai között.

Potenciálisan atomháborút robbanthat ki mind Oroszország, mint pedig Észak-Korea. Ez utóbbiról sokan úgy tartották, hogy nem igazán jelenthet veszélyt, de a jelek szerint olyan komoly fegyverzettel rendelkezik, hogy akár egy komolyabb csapást indítva – felkészületlenül érve az országokat - komoly pusztítást végezhetne.

Egy atomháború következtében a bolygó területei és élővilága nagymértékben pusztulni kezdene, mindeközben a haldokló természet feletti romokon országok és politikai erők csapnának össze. Az emberiség nagy valószínűséggel ugyan nem halna ki, de közel 1,5-2 milliárd ember vesztené az életét az atomháború időszakában.

Napkitörés

A napkitörés az egyik legijesztőbb "mumus" az emberiség számára. mivel közel van a nap, alig 8 perc alatt érhetne ide a gyilkos napkitörés ereje, és pusztító energiája.

Vagyis, ha ebben a pillanatban bekövetkezne, alig 8 percünk lenne arra, hogy elbúcsúzzunk a szeretteinktől, és felkészüljünk a legrosszabbra. Ma még nem teljesen tiszta, mekkora károkat okozna, de akár az emberiséget is eltörölhetné a bolygóról.

A modern korban a legutolsó igazán nagy napkitörés 1859-ben volt, és az Amerikai Egyesült Államok teljes távírórendszerét lenullázta, ez volt a híres Carrington-esemény.

Ma ez az esemény, ha bekövetkezne, sokkal nagyobb károkat okozna, ugyanis tönkre tenne egy csomó műholdat, és rengeteg földi kommunikációs hálózat leállna miatta. A repülők a navigációs rendszer hiányában, és a sok elektronika végett lezuhannának az égről, megszűnne az áramellátás, és a kialakuló káoszban több száz millióan vesztenék az életüket.

2012-ben egy hasonló erősségű napkitörés piszok nagy mázlival épphogy elkerülte a Földünket, és ez a jövőben bármikor megismétlődhet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány katasztrófák világvége globális kataklizma globális katasztrófa


Megtekintések száma: 102308





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet