Ez az egész világot megdöbbentette: mától a kávé is rákkeltő!

2018. április 1., vasárnap




A kávéforgalmazóknak fel kell hívniuk a fogyasztók figyelmét a kávé rákkeltő kockázatára a pörkölési folyamatban keletkező mérgező anyagok miatt.

Ezt is megértük. A kávé rákkeltő, méghozzá hivatalosan is ezt kell ráírni egyes termékekre, mivel tájékoztatni kell róla a fogyasztókat.

De ez mégis hogy lehet, És az ember miért hinné el?

Hiszen mára már szinte mindent kapcsolatba hoztak már legalább egyszer azzal, hogy daganatos megbetegedéseket okozhat...

Az élelmiszerek és az italok hőkezelése során keletkezik egy anyag, az úgynevezett akrilamid. Ez gyakorlatilag a szénhidrátok, zsírsavak és aszkorbinsavak reakciójának eredménye.

Erről az anyagról számtalan alkalommal bizonyította be több független tanulmány azt, hogy kapcsolatban állhat a rák kialakulásával.

Vagyis az van, hogy gyakorlatilag rásüthető a rákkeltő kifejezés.

Egy kaliforniai bíróság kimondta, hogy valamennyi kávéforgalmazónak erre figyelmeztetnie is kell a fogyasztóit, köztük a Starbucksnak is.

Az amerikai Nemzeti Kávétársaság (NCA) közölte, fellebbezést és további jogi lépéseket fontolgat. A szervezet annak a véleményének adott hangot, hogy a „rákkeltő figyelmeztetés" nem fog javítani a közegészségügyi állapotokon.

Félrevezető lenne a rákkeltő figyelmeztetés feliratozása. 

Az amerikai kormány saját étkezési irányelveiben megfogalmazódik, hogy a kávé az egészséges életmód része lehet - olvasható közleményükben.

Most szinte patthelyzet van. A kávéipar tagad, szerintük ez egy egészségügyileg jelentéktelen vegyület, és ráadásul kávét nagyon régóta isznak az emberek, régen mégsem volt ennyi beteg ember.

Éppen ezért érvelésük szerint másban kellene keresni a rák erjedésének okait.

A kaliforniai bíró annak ellenére hozta meg döntését, hogy az elmúlt években számos tanulmány a kávézás egészségre előnyös hatásait mutatta ki, sőt 2016-ban a Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége levette a kávét a karcinogén anyagok listájáról.

Hogy mi lesz a következő? Még nem tudni. Reméljük hogy magát az egészséges életmódot azért nem tiltják be.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen egészség kávé rák életmód rákkeltő botrány


Megtekintések száma: 27416





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet