Ez az óriási, egyedülálló berendezés fogja megmenteni a világot!

2018. április 15., vasárnap




Tudósok, mérnökök dolgoztak rajta éveken át. Az egész világon elterjedhet!

Kína alkotta meg egy igen nagyszabású összefogás keretében azta szerkezetet, mely az egész világ számára egy óriási reményt jelenthet a jövőbeli küzdelmeinkhez.

Fajunk számára a jövő számtalan komoly veszélyt rejt.

Ott van a népességszaporulat, a nyugta hanyatlása, de a globális felmelegedés is. Mindemellett az egyik leginkább fenyegető elem ezek közül a légszennyezés.

Olyan mértékben tesszük tönkre a levegőt és annak minőségét, hogy egyes becslések szerint ha 20-30 éven belül nem lesz változás, belélegezhetetlenné és mérgezővé válhat a Földünk atmoszférája.

 Ennek jegyében helyezték üzembe azt a több, mint 100 méter magas légtisztító tornyot, melyet az üzemeltetők a világ legnagyobbjaként mutattak be.

Kínában ugyanakkor nem ez az első légtisztító torony. Ahogy arról korábban már írtunk, 2016-ban Pekingben vendégeskedett a holland Daan Roosengaarde által tervezett szmogporszívót, mely óránként 30 000 köbméternyi levegőt képes megtisztítani.

Elsőként a South China Morning Post adott hírt az új rekorderről, melyet kísérleti és tesztelési célból húztak fel az észak-kínai Sehnszi tartomány fővárosában, Hszianban, ahol különösen télen erős a légszennyezettség, mivel a legtöbb helyen még mindig szénnel fűtenek.

Az eszköz működését jelenleg a Kínai Tudományos Akadémia Föld és Környezet Intézetének kutatói tesztelik.

Az építmény alján egy körülbelül fél futballpályányi "üvegház" található, melybe beszívják a szennyezett levegőt. A levegőt aztán napelemek segítségével melegítik fel, és míg felemelkedik, több réteg szűrőn halad keresztül, hogy aztán megtisztítva távozzon a toronyból. Mivel a rendszer téliesített, egész évben képes a folyamatos üzemszerű működésre.

Ahogyan Cao Junji, a kutatás vezetője elmondta, az elmúlt hónapokban a torony észrevehető javulást hozott a levegőminőségben, mely a város körülbelül 10 négyzetkilométeres területén figyelhető meg.

Mióta üzembe helyezték, az eszköz több, mint 10 millió köbméternyi levegőt tisztított meg, és a különösen szennyezett napokon is a határértékekhez közelire csökkentette a szmog mértékét. 

A legapróbb, és egyben legkárosabb szennyező részecskék (PM 2,5) aránya átlagosan 15%-al csökkent.

Ez az egész világon elterjedhet a jövőben, és óriási haszna lehet amellett, hogy vissza tudja idővel fordítani a légszennyezés okozta káros folyamatokat, és a levegő minőségének romlását.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 10715





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet