Ez az utolsó szög a Nagy Korallzátony koporsójában

2017. február 21., kedd




Újabb súlyos korallfehéredés pusztítja a legyengült természeti csodát, melynek utolsó megmaradt darabkája is széthullhat.

A Nagy Korallzátony elképesztő mértékű pusztuláson ment keresztül az elmúlt években. A korallfehéredés ugyanis fertőző kórként terjed a korallal borított területeken.

Egyes részek teljesen elpusztultak, más részeit pedig most fenyegeti súlyos veszély, és jelentős fehéredés. Ezek az északkelet-ausztráliai Palm Island közelében következtek be – írta a The Guardian című brit napilap internetes oldala.

Akkora a mostani korallfehéredés, és annyira le van már gyengülve a Nagy Korallzátony, hogy a Nemzeti Óceán és Légkörkutató Hivatal piros jelzést adott ki a zátony északi és középső részére.

Soha nem volt még ennyire közel a teljes pusztuláshoz ez a természeti kincs, mint most. Egyes becslések szerint, ha a helyzet nem javul, akkor néhány éven belül teljesen elpusztulhat a Nagy Korallzátony.

Ráadásul az is aggasztó, hogy a mérési eredmények kimutatták, hogy a területen elképesztően meleg az óceán vize. Korábban még nem mértek ilyen eredményeket.

Egy szélsőséges hőhullám nyomán 47 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek az ország bizonyos területein.

Az ausztrál korallzátony a történetének legsúlyosabb korallpusztulását és egyben fehéredését a 2016-os évben szenvedte el, amikor közel 85%-a fehéredett ki, és 22%-a teljesen megsemmisült. A korallfehéredés egyértelműen a melegedő, és egyre inkább oxigénhiányosabb óceán eredménye, mely a globális felmelegedés közvetlen következménye.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk.

A folyamat során, ha elég ideig tart, akkor maradandó károsodás megy végbe, vagy akár el is pusztul a korall.

A becslések úgy tartották korábban, hogy 2043-ra fog teljesen eltűnni a korallzátony, vagy legalábbis jelentősen kifehéredni a szennyeződéseknek, és a melegnek köszönhetően, de ez sokkal korábbra tehető a jövőben az új állapotokat figyelembe véve.

A legtöbben ma már úgy vélekednek, hogy a 2030-as évek elejét sem fogja már megélni a Nagy Korallzátony.

Ha pedig elpusztul ez a természeti csoda, akkor oda a terület nagy biológiai diverzitása, és a tápláléklánc Ausztrália partjainál teljesen összeomolhat.

érdekes érdekesség természet


Megtekintések száma: 117963





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet