​Ez lehet a magyarázat a túlvilágra? A “visszatérők” mind ezen “esnek át”?

2021. december 19., vasárnap
A válasz kiábrándító… vagy mégsem?

Ezek után már tényleg nem tudni, mit gondoljon az ember a halál utáni “világról”.

Szerintetek van valami odaát?

Olaf Blanke és Sebastian Dieguez idegtudósok szerint a halálközeli élmények jellegében kulcsszerepet játszik, hogy melyik agyfélteke felelős a kialakulásukért.

Ennek alapján két különböző típust különböztetnek meg: az első a bal agyféltekével áll kapcsolatban, és megváltozott időérzékelést, illetve a repülés érzetét foglalja magában.

A második élménytípus a jobb agyféllel kapcsolatos, és szellemekkel való társalgás, szavak, hangok és dallamok hallása tartozik bele.

A teória ugyan nem ad választ a halálközeli élmények funkciójára, de úgy tartja, hogy az egyes agyi régiók közötti különböző interakciók hozzák létre ezeket az ösztönös érzéseket.

Népszerű tudományos megközelítés, hogy a halálközeli élmények az agy oxigénhiányos állapotának következtében alakulnak ki.

Egy korábbi kutatás például a repülőgépek erőteljes gyorsulása közben eszméletlenné váló pilóták beszámolóiban talált ismerősen csengő részleteket, így például az alagút vízióját.

Nem mellesleg oxigénhiány következtében a halántéklebenyben is létrejöhetnek rohamok, illetve ezzel együtt hallucinációk.

Mindemellett a legszélesebb körben az úgynevezett halott agy hipotézise terjedt el.

A feltételezés szerint a halálközeli élmények valójában hallucinációk, amelyeket az agysejtek pusztulása nyomán fellépő aktivitások idéznek elő az agyban.

Mivel ezek krízis esetén fordulnak elő, mindez megmagyarázhatná a túlélők által felidézett történeteket.

A teória Achilles-sarka azonban, hogy bármennyire reálisnak tűnik is, ugyancsak nem tud választ adni a halálközeli élmények minden egyes elemére, így például a testből való kiemelkedés érzetére sem.

Vagyis végső soron bár vannak egyre biztosabbnak látszó tudományos magyarázatok, ezek nem magyaráznak meg teljes mértékben mindent.

Szerintetek ha meghalunk, vár ránk valami “odaát”?


Megtekintések száma: 11670

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet