Ez lehet az idegen civilizációk egyértelmű nyoma?

2017. április 23., vasárnap




Áttörést hozhat a földönkívüli élet utáni kutatásban!

A földönkívüli élet kutatásában a csillagászok és űrkutatók sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnének a távcsővel is látható jelek észlelésére. Ilyen lehet a légköri szennyezés, mely lévén idegen civilizációk nyomára bukkanhatunk.

A következő generációs James Webb űrteleszkóp 2018-ban kezdi megműködését, és egyik fő célja az idegen élet utáni kutatás lesz oly módon, hogy azok esetleges atmoszféráját, bolygójuk légkörét vizsgálja.

Elemeznék az üvegházhatást okozó gázok jelenlétét, és más hasonló vegyületekét, melyek itt is megtalálhatóak a földön az emberi tevékenységnek köszönhetően.

Az oxigén és metán gázok jelenlétére különösen odafigyelni majd, hiszen ezek fokozott biológiai aktivitással hozhatóak kapcsolatba.

Persze az sem kizárt - állítják a tudósok - hogy egyes civilizációk már annyira intelligensek, és annyira magas szinten járnak már műszakilag, hogy képesek megfordítani, vagy akár el is tüntetni bizonyos légköri folyamatokat, így az üvegház hatást is.

Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy könnyű lesz a nyomukra bukkanni, és ha egyszer találunk valamit, az még nem jelenti, hogy technológiailag is fejlett idegenekre bukkantunk.

Az is egy lehetséges forgatókönyv, hogy olyan légköri szennyezettségi jelekre bukkanunk, melyet egy már kipusztult civilizáció hagyott maga után hátra, ugyanis egyes szennyeződések képesek 50.000 évig keringeni az atmoszférában, mire teljesen lebomlanak.

Akárhogy is, az elkövetkező 5-10 év nagyon izgalmas lesz az idegenek utáni kutatásban, hisz korábban a NASA tudósai nyilatkoztak úgy egy sajtókonferencián, hogy néhány évtizedre vagyunk az idegen életformák felfedezésétől.

tudomány idegenek idegen civilizációk csillagászat


Megtekintések száma: 81369





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet