Ez lehet Jézus első, és egyetlen portréja?

2017. március 30., csütörtök




A világtörténelem - és vallás - legismertebb alakja senki sem tudja, hogyan néz ki. Egy lelet mindent megváltoztathat. Tényleg azonos lenne Jézus Manu királlyal?

Jézus Krisztus a világtörténelem egyik legnagyobb valaha élt, egyben legbefolyásosabb alakja volt. Olyan ember - vagy humanoid - akiről még 2000 év elteltével is beszélnek az emberek, és mindenki a magáénak vall egy kicsit a hitvallásából.

Azonban rejtélyes módon Jézusról soha egyetlen portré, vagy ábrázolás nem maradt fenn. Sem festmény sem szobor, sem egyéb rajz. Amiket ma Krisztusábrázolásokként ismerünk, azok a történelem során a nagy művészek által kialakított víziók összessége.

Ugyanis Jézus ábrázolása legjobban az adott alkotásokat készítő művészeken alapult, mivel senki sem tudta, hogyan is nézett ki. Persze abból a korból alig van olyan ember, kakit tudnánk hogyan nézett volna ki, de érdekes módon sokkal régebbről is fennmaradtak már hitelesnek tekinthető portrék, rajzok más híres történelmi alakokról.

Ezért is érthetetlen, hogy Jézusról miért nincs hiteles ábrázolás...

Ez arra is visszavezethető, hogy az első valaha létezett Krisztus ábrázolás a messiás halálát követő 200-adik évben jelent meg Ekkorra már, ennyi idő elteltével pedig talán már nem is tudták, hogyan nézett ki, csak sejtéseik voltak.

A Biblia nem nagyon ír Jézus kinézetéről, így azt a Szent könyvben is nagy homály fedi.

Ennek ellenére Krisztus valószínűleg egyike a valaha élt legismertebb külsejű embereknek. Hosszú, hullámos haja, szakálla, hosszúkás arca és nyugalmat sugárzó tekintete rengeteg képen és ábrázoláson visszaköszön.

Aztán váratlanul mégis a köztudatba robbant egy olyan lelet megtalálása, mely mindent megváltoztathat Jézus Krisztus kinézetével kapcsolatban.

Előkerült ugyanis egy olyan ősi pénzérme, melyen egy Krisztusra kísértetiesen hasonlító alak tűnt fel.

Az aprócska érmén jól kivehető, egy szakállas, hosszúkás fejű, karakteres arcú alak, aki töviskoszorút visel a fején. A leletet később kormeghatározásra küldték, ekkor kiderült az, hogy az érme a Krisztus utáni első századból való.

Vagyis abból az időből, amikor még tudhatták hogyan nézett ki Isten fia.

A szkeptikusok eleinte úgy gondolták nagyon sokáig a leletről azonban, hogy nem Krisztust ábrázolja, hanem egy korábban élt mezopotámiai uralkodót.

Azonban hosszú évek komoly kutatási anyaga sem tudta ezt alátámasztani, sőt éppen ellenkezőleg. Egyre több jel mutatott és mutat ma afelé, hogy ez lehet az első, és egyben egyetlen hiteles Jézus portré.

És itt jön a még megdöbbentőbb rész. Ralp Ellis, egy történelem kutató azt állította, hogy Manu király, aki Edessa és Mezopotámia birodalmának összefogója volt, és Jézus egy és ugyanazon személy lehetett.

A férfi szerint Jézus két névvel is illették, és ő volt maga Jézus Krisztus, és King Izas Manu, vagy (King) Jézus Emmanuel.

Ha a történelem kutatónak igaza van, akkor ez lehet az első és egyetlen hiteles ábrázolás a messiásnak, ugyanakkor rávilágít egy meglepőm történelmi titokra.

Jézust eszerint nem véletlen hívták királynak. Valóban király volt, akit a Rómaiak kivégeztek, keresztre feszítéssel.

Vannak olyan elméletek, miszerint Jézus egyfajta harcos király volt, aki folyamatosan megpróbálta felszabadítani Júdeát a Római befolyás, és hatalom alól. Ez szemet szúrt a rómaiaknak, és elítélték, majd megölték.

Manu király történelmileg létező személy volt, és ugyanúgy az első században élt, mint Krisztus. Ráadásul ugyanúgy egy időben Jeruzsálemben tevékenykedett.

Ralph Ellis olvasata szerint, amikor keresztre feszítették, akkor a másik két illető, akivel együtt szenvedett a kereszten, két zsidó vezető volt, tehát hárman ismerhették egymást.

Mivel a pénzérmén is látható ábra megegyezhet Krisztus képével is, és számos Manu király ábrázolással is, ezért vélekedik úgy, hogy Jézus a kereszten azért volt rákényszerítve a töviskoszorú viselésére, mert a pénzérmén is így volt rajta, hasonló töviskoszorúval a fején.

Egy másik elképzelés szerint a pénzérmék első darabjai azután keletkeztek, miután keresztre feszítették Jézust, egyfajta tisztelgésképp.

Nagyon sokan nem értenek egyet a férfi elméletével, és még többen voltak akik felháborodtak. Mindenesetre van a dologban logika mások szerint, és egy nagyon elgondolkodtató hipotézis.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek vallás jézus isten biblia


Megtekintések száma: 306422





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet