Ez történik, ha valaki leszokik a kávéról: Tudósok megdöbbentő kísérlete derített fényt valamire!

2022. március 31., csütörtök




A kávénak ma már bizonyos, hogy rengeteg pozitív egészségügyi hatásai vannak.

Azonban egy új kutatás elképesztő eredményeket hozott azzal kapcsolatban, hogy mi történik ha elhagyjuk az életünkből.

Szerintetek?

A kávé hirtelen elhagyása komoly tünetekkel járhat, amik a szervezetnek nem éppen kedvezőek, de a hosszabb távú hatások megdöbbentőek.

Egy új kutatás sorra vette ezeket és újra “megmérte” a hatást-ellenhatást.

Azon még maguk a szakemberek is meglepődtek, mire jutottak végül.

Ha néhány órán át nem jutunk kávéhoz és máris rosszul érezzük magunkat, képzeljük el, milyen lesz, amikor egyáltalán nem ihatunk.

Extrém kimerültség, fejfájás, hangulatváltozások követik majd döntésünket – így akár fel is készíthetjük erre közvetlen környezetünket, hogy ne érje őket majd váratlanul kiszámíthatatlanságunk.

Amennyiben eddig a napi koffein adagunkat cukros, habos lattékból – egy bögre kávé így akár 200 kalória extrát jelenthet – szereztük be, valószínű, hogy ezek elhagyásával fogyni fogunk.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a koffein igen erős étvágycsökkentő hatással is bír, tehát valaki emiatt önmagában nem fog fogyni.

Ugyanakkor mateamtikai tény, hogy 150-200 kalória mínuszban lesz.

Aki kávézik, az olyan, mintha rendszeresen megenne egy kisebb mekis sajtburgert, persze ezzel nem a kávét szeretnénk rossz fényben feltüntetni, hiszen mi is írtuk már egy másik kutatásról itt, mely napi 4 csésze felett bizonyította, hogy a kávé regenerálja a májat és véd a rák kialakulásával szemben is.

Ha lefekvés előtt 6 órával már nem iszunk koffeint, nyugodtabban tudunk majd aludni – nem fogunk fáradtan ébredni reggelente és nem kell több kávé ahhoz, hogy ébren tudjunk maradni a munkahelyen.

Ha nem iszunk kávét, sokkal mélyebben és pihentetőbben tudunk majd aludni, ez hosszú távon sokkal több és természetesebb energiát jelent, mint bármilyen erős presszókávé.

A koffein az idegrendszer stimulánsa, hatására beindul az adrenalintermelés, ami miatt teljesen feleslegesen kerülünk “üss vagy fuss” módba.

Ez jó, ha edzünk, vagy nagyon koncentrálunk, mivel az American College of Sports Medicine által elvégzett tanulmány bizonyítja, hogy a koffein jelentősen javítja az emberek teljesítményét.

A kávénak van egy emésztést gyorsító hatása, emiatt sokan ismerik az érzést, amikor a kávézás után szinte “rögtön menni kell”…

Ha elhagyjuk a kávét, ez már nem történik meg.

A kávé melletti egyik legnagyobb érv az antioxidánsok hatása.

Az American Journal of Epidemiology szaklapban publikált másik anyag szerint ha napi 3-5 bögre kávét iszunk, 21 százalékkal csökken annak az esélye, hogy szívinfarktus végez velünk.

Ugyanakkor jó tudni: a zöld tea szintén igen gazdag antioxidánsokban, úgyhogy ha teát és kávét sem akarunk inni, ideje több zöldséget ennünk.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 10268





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet