Ezek a házak tényleg mesébe illők!

2017. március 13., hétfő




Nézd meg a képeket, és megtudod miért!

Az Izlandon, valamint a Feröer-szigeteken található helyek még szórványosan tartalmaznak egy-egy elrejtett gyöngyszemet abból a házfajtából, melyet a legtöbben csodálatosan szép, mesebeli házikónak gondolnak.

Hogy pontosan miért? Hát persze, hogy a látványért! Ezek az épületek ugyanis zöldellenek, mivel gyeptetősek.

A tetőszerkezeten álló zöldellő rét látszatát keltő ház szó szerint kivirágzik tavasszal, és elképesztő színekben képes pompázni.

Ez a tetőfedési módszer nemcsak a környezettel való harmonikus együttélést hirdeti, de valójában kitűnő hőszigetelésnek is számít, segít összetartani a tetőszerkezetet és egyben tartós is.

A 20. században már egyre kevesebb gyeptetős ház épült, de még ma is szép számmal láthatunk fűvel, illetve növényekkel benőtt házakat és templomokat.

Egyébként maga a gyeptetős szerkezet rendelkezik a maga történetével, és ma már azt is tudják az építészettörténelem mesterei, hogy honnan gyökerezik.

Eredetileg egy viking-kori ősi szokás volt. A vikingek használták legelőször ezt az építési technikát, a gyeptető ugyanis természetes volt, ráadásul remekül elrejtette a házakat, és így a falvakat az ellenséges szemek elől.

És az sem volt elhanyagolható, hogy tényleg szép látványt tudtak nyújtani, főleg tavasszal.

Mára már alig található néhány száz ilyen régi építésű házikó a Földön, de ha valaki Izlandra látogat, vagy a Feröer-szigetekre, esetleg Skócia vagy Norvégia elhagyatottabb vidékeire, akkor fellelhet egyet-egyet.

Ha neked is tetszett, OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség hihetetlen helyek gyönyörű helyek


Megtekintések száma: 127304





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet