Ezek a szerkezetek menthetik meg a jövő városait?

2017. április 3., hétfő




Napenergiával láthatnák el a világot.

A Szingapúrban található park hatalmas tornyai valójában leginkább egy modern fához hasonlítanak a betondzsungel közepén.

Épp úgy rendelkeznek törzzsel, lobkoronával, és gyökerekkel is, azzal az egyetlen különbséggel, hogy ezek a fák nem oxigént termelnek működésük során, hanem energiát.

Méghozzá igen nagy mennyiségű energiát.

Ugyanis a napenergiával működő szerkezetek az éjszaka beköszöntével elkezdenek világítani, mesés fényárban úszni, és ellátni energiával bármit, amit rájuk csatlakoztatnak.

A vertikális függőkertek divatos módjai a zsúfolt metropoliszokban a tér kihasználásának. Főleg, ha ezek a kertek a biomimézis elvén alapulnak, vagyis a természetet utánozzák, ráadásul óriási jövőt jósolnak ezeknek a szerkezeteknek.

A jövőben akár komplett városok energiaellátását biztosíthatják.

Mindemellett még nagyon látványosak is, ami szintén nem utolsó szempont. Hatalmas parkokat lehetne majd létesíteni, ahol ilyen mesterséges energiatermelő fák százai kaphatnak helyet.

Ezek a szuperfák funkcionálhatnak kilátótornyokként is, mindamellett, hogy a flórát és a faunát képesek magukba integrálni, ugyanis a belső terükben 226.000 növénynek biztosítana nyugodt életteret.

Gyakorlatilag ezek ne mások, mint hatalmas függő kertek ezek, ahol a látogatók a magasban élvezhetik a zöld növények társaságát és élettani hatását. A szerkezetek tetején még hatalmas vízgyűjtő medencék is helyet kaptak, amikkel nem csak a vízen spórolhat a város, de a levegő minőségét is képesek vele javítani.

Mindemellett hűtik is a város átlaghőmérsékletét, mi hosszú távon rendkívül kedvező.

Összegyűjtik a vizet, befogják a hőt és mindkettőt szétosztják. Egyúttal energiát is nyernek a napból.

A Szingapúrban található 18 szuperfa aljában hatalmas éttermek, bárok működnek, melyeket a fa által termelt energia lát el éjszakánként.

2014-ben 6,4 millió látogató váltott jegyet a “szuperfákra”, a húszmilliomodik látogató 2015 novemberében lépett be a parkba. A jövő nagy találmányai lesznek az biztos, és valószínűleg rengeteg modern jövőbeli várost fognak energiával ellátni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika zöldenergia


Megtekintések száma: 222786





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet