Ezek a szürreális lények bennünk, és rajtunk élnek!

2017. február 27., hétfő




Kíváncsi vagy az emberi test élősködőinek bizarr portré csarnokára? Akkor nézd végig ezeket a képeket.

Időnként olyan dolgokról is tudomást kell szereznünk, amiről valójában nem akartunk soha, mert sokkal jobb volt boldog tudatlanságban élnünk.

Ilyen fordulópont sokaknál a mikulás eredete, vagy az, hogy ki is hozza karácsonykor az ajándékot. A felnőttek is átesnek fordulópontokon, például amikor valaki megtudja, hogyan is, és miből készül a virsli, vagy a szalámi.

Vannak azonban borzalmasabb dolgok is, amik rejtve vannak előlünk, és lehet, hogy nem is kár értük.

Ilyenek azok a különféle mikroszkopikus élőlények, melyek rajtunk, és a testünkben élnek.

Mondhatni lakótársaink, mégsem vesszük észre őket - még szerencse - és nem tudatosul bennünk, hogy testünk több milliárd nagyon apró életnek ad otthont.

Ezen élőlények között több olyan is van, amik elengedhetetlenek az életünkhöz, és az emberi test nem tudna megfelelően működni, ha nem lennének.

Az egész élet egy kölcsönös szimbiózis a különféle életközösségek között. Vagyis mindenki nyer, ha összedolgozik.

Az első ilyen bizarr képen egy óriási Dipylidium caninum, vagyis az uborkamagképű galandféreg látható.

A Paninychus ulmi szinte hátborzongató mikroszkopikus portréval rendelkezik, és olyan, mintha egy hatalmas szörny lenne. Ne tévesszenek meg a méretarányok, még mindig a mikrovilág lényeiről van szó.

Ezen a másik képen egy tojásdad alakú szívóatka, más néven fülatka látható. Aranyos, megkapó külsővel rendelkezik, és a valóságban is teljesen ártalmatlan. Mi több, hasznos is.

A Bacillus anthracis névre hallgató különös alakú organizmus nagyon kicsi, és bár nem tűnik veszélyesnek, valójában emberek millióinak haláláért felelős.

Ez terjeszti ugyanis az anthrax, azaz lépfene nevű rendkívül fertőző megbetegedést. Ha az emberi testen találkozunk velük, ott már súlyosan nagy a baj.

Ezek az aprócska csomók, és parányi csoportosulások nem mások, mint a gyomor-bélhurut okozói. Ha benne vannak a szervezetünkben, akkor valószínűleg már megbetegedtünk.

Nem jó barátok, ezért nem árt, ha távol maradnak az emberi bélflórától.

És ha már emberi bélflóra: ez a lila, pudingszerű tetszetős kis massza nem más, mint az emberi bélflóra a maga valójában.

Az emberen látható - és ne látható - organizmusok milliárdjai élnek, és ilyenkor döbbenünk rá, hogy az ember valójában ilyen értelemben nem is egyetlen lény, hanem több milliárd organizmus együttes csoportosulása.

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 21608





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet