Ezek az első felvételek az Amazonas folyó torkolatában talált rejtett korallrendszerről

2017. január 31., kedd




A nemrég felfedezett természeti csodáról most első ízben készültek felvételek.

2016-ban egy hatalmas, rejtetten megbújó korallzátonyra bukkantak a kutatók az Amazonas folyó torkolatánál, közel 9500 négyzetkilométeres területen.

A felfedezés hatalmas jelentőségű volt, és sok szakember csodálkozott azon, hogy egy akkora élő ökoszisztéma hogyan maradhatott idáig rejtve a tudomány elől.

Nem kellett sokáig várni, ugyanis egy Esperanza nevű hajójával felkeresték a térséget, hogy dokumentálják a természeti képződményt.

Ennek az eredménye lett az a bámulatos képsorozat, mely egy idáig rejtett világot mutat be, ráadásul egy olyat, ami teljesen érintetlen volt az évszázadokon keresztül.

A kutatók tengeralattjáróval merültek 220 méter mélyre a brazíliai partoktól több mint 100 kilométerre.

A mintegy 965 kilométer hosszú korallzátony Francia Guyana partjaitól húzódik Brazília Maranhao szövetségi államáig.

Létezése teljesen rejtve maradt a kíváncsi szemek elől, senki nem gondolta volna ugyanis, hogy a térségben ilyen képződmény lehet jelen.

A korallok tiszta, napfénnyel sokat sütött vízben élnek, ezért nem is tartották valószínűnek, hogy az Amazonas latyakos, iszapos torkolatában is létezhetnek korallzátonyok.

Rengeteg kutatás irányul a felfedezése óta erre a térsége, és sokan úgy sejtik, hogy új fajokra, élőlényekre is rábukkannak majd odalenn.

A Total kőolajcég egyik fúróblokkja csupán 8 kilométerre van a korallzátonytól, és a környezetvédelmi engedélyezés már folyamatban van, sokak szerint ez közvetlen veszélyt jelenthet a területre, és a sajtó, valamint a médianyilvánosság lehet az egyetlen, ami megvédheti ezt a korábban érintetlen területet az emberi pusztítástól.

tudomány természet környezetvédelem


Megtekintések száma: 69142





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet