Ezekre az égi jelenségekre számíthatsz március második felében!

2019. március 17., vasárnap




Egyre később sötétedik, jön a tavaszi nap-éj egyenlőség, átállítjuk az órákat és a telihold is is ránk köszön.

Hold-Regulus együttállás 18/19-én éjjel

A már erősen telt alkatú Hold (94%) 18-án este még kb. 5 fokra lesz az Oroszlán legfényesebb csillagától, a Regulus-tól. Az éjszaka előrehaladtával azonban egyre közelebb kerül hozzá, hajnal fél négy körül már alig egy fok választja el őket egymástól, így, ha valaki nem tud aludni, érdemesebb az éjszaka második felében fotózni a párost.

Nap-éj egyenlőség március 20-án

A csillagászati tavasz idén március 20-án 22:38-kor kezdődik, de a nappal már 18-án kissé hosszabb lesz az éjszakánál. Az utolsó, csillagászati értelemben még téli napnyugtát 20-án a keleti határunknál 17:43-kor, Budapesten 17:55-kor, a nyugati országrészben pedig 18:05-kor figyelhetjük meg.

A másnap, 21-én látható első tavaszi napkelte ideje keleten 05:33, Budapesten 05:45, nyugati határunknál pedig 05:55 lesz. Akár az utolsó téli napnyugtát, akár az első tavaszi napkeltét örökítjük meg, keressünk szép tájelemet, városban például egy jeles épületet. A fotózáskor most is segíthet a tervezésben a TPE szoftvere.

Telihold március 21-én

Égi kísérőnk 21-én éjjel 02:43-kor mutatja teli fázisát, így már 20-án este is felkelő teliholdat fotózhatunk (99,8 százalékos megvilágításban lesz ekkor). Viszont a fényviszonyok kedvezőtlenek lesznek, a Nap csak a holdkelte után háromnegyed órával nyugszik le, így a nagy világosságban még nehéz lesz a horizonton felbukkanó Holdat észrevenni.

Ha nagyon tiszta lesz az ég, se pára, se felhő nem zavar a látóhatáron, akkor persze ebben az esetben is látható és fotózható, ám érdemesebb várni a megfelelőbb alkalomra. 21-én alkonyatkor már ideális fényviszonyok várják a holdkelte fotósait, jó fél órával napnyugta után fog égi kísérőnk felbukkanni a keleti horizonton.

Keleti határunknál 18:18, Budapesten 18:31, nyugaton 18:41 lesz a holdkelte időpontja. Természetesen az időjárás-előrejelzést is érdemes figyelembe venni, mielőtt eldöntjük, melyik estét szánjuk fotózásra.

A teliholdas, illetve telihold közeli éjszakák alkalmasak arra is, hogy csillagíves képeken örökítsük meg a tájat, amelyet az erős holdfény világossá tesz, ha felhőtlen az ég, érdemes erre is rászánni egy estét. Habár a természet még csak ébredezik, az elég kitartó fotós találhat ilyenkor is témát, akár valamely már virágzó növénnyel (számos kora tavaszi virág éjszakára becsukódik, így védve magát a gyakran még fagyos hajnaloktól, ezt vegyük fegyelembe a témaválasztásnál), vagy a még lombtalan fákkal, amelyek szép sziluettjüket kölcsönzik a képeinkhez.

Esténként megfigyelhetjük a Nemzetközi Űrállomást

Március első napjaiban a hajnali égen járt az ISS, a hónap második felére átkerülnek az átvonulásai az esti égboltunkra. 22-én kora este, 19:35 körül (a pontos időpontját adott észlelőhelyre ellenőrizhetjük szoftvereken és mobil applikáción) láthatjuk először, ekkor még elég alacsonyan lesz a délnyugati-délkeleti égen, ám 24-én és a rákövetkező estéken már a teljes égboltot átszeli, s közel a zenithez úszik majd át felettünk a ragyogó fénypontja.

Hold-Jupiter együttállás 27-én hajnalban

A 60 százalékos megvilágítású fogyó Hold s az óriásbolygó az éjszaka második felében látható, a legnagyobb közelségük, kicsit több mint fél fok, hajnal 3 felé áll be. Eztán kicsi távolodnak, de nem jelentősen, hajnali fél 5 – 5 óra tájban is szép fotót készíthetünk róluk, ha korán kelünk, mielőtt munkába indulnánk. Ekkor a déli égen, kb. 20 fokos magasságban lesznek, és bár már erősen világosodni fog (30-40 perccel leszünk napkelte előtt), a fényes Jupitert ilyenkor még szabad szemmel könnyen meglátjuk tiszta égbolt esetén.

Hold-Szaturnusz együttállás 29-én hajnalban

A gyűrűs bolygó és a fogyó, 40 százalékos Hold egymástól picit több mint fél fokra lesznek, vagyis a holdátmérővel közel azonos távolság választja majd el őket egymástól, a legnagyobb közelséget hajnali 5 körül érik el. Ekkor a Szaturnusz a Hold felett, kissé balra látszik majd.

Érdemes lehet távcsővel megfigyelni őket, akinek lehetősége van rá, az együttállás fotózásához is teleobjektívvel fogjon neki. A megfigyelést érdemes kicsit korábbra tenni, mert a Szaturnusz nem túl fényes, így a hajnalpírban hamarabb szem elől veszítjük, mint két nappal korábban a Jupitert.

Mars-Fiastyúk együttállás 30-án és 31-én este

Sajnos az esti égen a Marson kívül nincs más bolygó, az együttállások jórészt hajnalban zajlanak, ezért azok számára, akik nem szeretnek korán kelni, elég kevés az alkalom a megfigyelésre, fotózásra. Március utolsó estéin viszont adódhat, reméljük, az időjárás nem veszi el a lehetőséget, és sokan megcsodálhatják majd a vörös bolygó és a Fiastyúk kb. 2,5 fokos közelségét.

A Fiastyúk csillagai körül kékesen derengő porköd látható, ezt hosszú záridős fotókon lehet megörökíteni, és csak tiszta égbolt esetén. Az együttállást a nyugati égen látjuk, a csillagászati szürkület végén már érdemes fotózni, ekkor kb. 30 fok magasan lesznek. A közelségük miatt teleobjektívvel tudunk igazán szép képet készíteni róluk, s ha van az égbolt mozgását követő mechanikánk, akkor lehet elég hosszú záridővel fotózni ahhoz, hogy a Fiastyúk kék derengése látványossá váljon a vörös Mars mellett.

Átállunk a nyári időszámításra március 31-én

Március utolsó vasárnapjának hajnalán 2 órakor előre kell állítani óráinkat 3-ra. A csillagászati megfigyelések szempontjából ez annyit jelent, hogy este eztán egy órával később kezd csak sötétedni, 21 óra felé ér véget a csillagászati szürkület, hajnalban viszont egy órával tovább tart a sötét.

Forrás: National Geographics

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes csillagászat


Megtekintések száma: 14350





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet