EZÉRT érdemes a tojás héját is fogyasztani: tudósok megdöbbentő hatásait fedezték fel

2018. szeptember 30., vasárnap




4 jótékony hatás, amiért a tojás héját is érdemes elfogyasztani!

A tojás rendkívül sokoldalúan elkészíthető, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjével, omega-3 zsírsavval. Bár lényegében mindig a benne rejlő sárgája és fehérje miatt törjük fel, maga a tojáshéj is az Anyatermészet csodás ajándéka.

95%-ban kalcium-karbonátból áll. A tojáshéjat kb. 17.000 apró pórus borítja, amelyek lehetővé teszik, hogy levegő és nedvesség jusson be a tojás belsejébe. Egy külső kutikula réteg borítja, amely megakadályozza a baktérium és a szennyező anyagok bejutását. A következő alkalommal, amikor tojást eszel érdemes megőrizni a héját. Eláruljuk, hogy miért!

1. Kiváló kalciumforrás

Az egészséges csontok és a szervezet megfelelő működéséhez szükséges ásványi anyag. Különösen a gyermekkorban kiemelkedően fontos a normális testmagasság eléréséhez és 50 év felett az oszteoporózis kialakulásának megelőzéséhez.

Hirdetés

Javasolt napi mennyiség 19 és 50 év között 1000-2500 mg. 50 éves kor után nőknél 1200-2000 mg. Ahhoz, hogy a szervezet hatékony fel tudja szívni a kalciumot, elegendő mennyiségű D-vitaminra is szükség van.

Mivel a tojáshéj szinte teljes mértékben kalcium-karbonát, egy tojás fele 1000 mg kalciumot biztosít, ami megfelel a felnőtt napi bevitel alsó határának.

2. Erősíti a csontokat és javítja a csontsűrűséget

A csontszövet egész életünk során folyamatosan átépül. Ha a lebomlás folyamata gyorsabb, mint az épülésé, akkor az eredmény törékeny csontszövet lesz. Az oszteoporózisban szenvedők számára jó hír, hogy egy tanulmányban megállapították, a csirke tojáshéj D-vitaminnal és magnéziummal kiegészítve rövid idő alatt képes javítani a csont ásványi anyag sűrűségét.

3. Segíti a fogak ásványi anyag pótlását

A fogszuvasodás akkor lép fel, amikor a lepedék felhalmozódik és a sok cukros étel és ital fogyasztását követően a baktériumok savas mellékterméke oldja a zománcot. Ilyenkor kalcium és foszfát oldódik ki a fogzománcból annak érdekében, hogy a nyálba jutva segítsék a sav semlegesítését. Ha ez túl gyakran fordul elő, akkor a fogak ásványi anyag tartalma nem tud újjáépülni. Mivel a tojáshéjpor gazdag kalciumban, ezért a remineralizációra (ásványi anyag pótlás) tökéletesen felhasználható.

4. Fájdalom és gyulladás enyhítése az ízületekben

A tojáshéj membránja vékony, mégis erős áttetsző réteg, amely a héj és a fehérje között helyezkedik el. Kreatin, kollagén, glukozamin és számos más vegyület alkotja, amelyek segítik enyhíteni az ízületi fájdalmakat és a gyulladást.

Egy 2009-es tanulmányban leírták, hogy 500mg tojáshéj membrán fogyasztása csökkenti az ízületeket érintő fájdalmat és merevséget. Hét napon át tartó kezelés után az ízületi fájdalom a kezelt személyekben jelentősen csökkent. A résztvevők közel fele 30 napos kezelést követően szinte teljesen tünetmentes lett.

Hogyan készítsük elő biztonságosan a tojáshéjat?

Öblítsd ki a feltört tojáshéjakat és hagyd őket megszáradni. A folyamat gyorsítás érdekében beteheted a sütőbe 150 fokon 10 perce. Ha már száraz, akkor őröld porrá egy kávédarálóval. A konzisztencia por állag kell, hogy legyen. Szitálással eltávolíthatod a nagyobb darabokat. Tárold jól záródó edényben.

Hogyan fogyaszd?

Az étrendedet egészítsd ki tojáshéj porral. Egy 1/2 teáskanál port adj hozzá rendszeresen az italodhoz, ételedhez. Fontos, hogy a D-vitamin pótlásról is gondoskodj (napfény, tojássárga, halolaj, stb.) a felszívódás hatékonyságának növelése érdekében.

Mivel alapvetően semmi íze, bármilyen ételhez hozzáadhatod. Akár a gyümölcslevesbe vagy smoothie-ba is belekeverheted.

OSZD MEG másokkal is!

gdfdg


Megtekintések száma: 6660





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet