Ezért fontos, hogy eleget aludj!

2017. február 7., kedd




Az agyadnak egy nagyon érdekes okból kifolyólag van többek között szüksége az alvásra, és ha hiszed, ha nem, elsősorban nem azért, hogy te kipihent legyél!

Alvás és ébrenlét

Az embernek nagyon fontos az alvás. Ha nem aludnánk, fáradtak lennénk, és néhány napnyi fent lét után minden nap több millió idegsejtünk kezdene elpusztulni, míg végül akár kómába is eshetünk.

Ennek ellenére léteznek olyan emberek, akik nem képesek egyetlen percre sem lehunyni a szemüket. Ez egy nagyon ritka jelenség, és nagyon egészségkárosító is.

Az emberi szervezetnek mindig is szüksége volt a pihenésre, és noha az agy még éjjel is igen aktív, mégis több területe "kikapcsol", legalábbis hibernációs fázisba kerül.

Azt már mindenki tapasztalta magán, milyen, amikor nem alszik eleget. Másnap fáradttá válunk, figyelemzavarral és koncentrációhiánnyal küzdünk, és nem élvezzük úgy az életet, mint kellően kipihenten.

Az alvás fő oka

Azonban az alvás nem csak arra való, hogy mi magunk kipihentek legyünk, hanem hogy az agyunk megszabaduljon bizonyos dolgoktól.

Nem sokan tudják, de tudományosan bizonyították, hogy alvás során az agyból különböző enzimek, méreganyagok, és toxinok távoznak, és ezt csak abban a szakaszában képes elvégezni az agy, amikor mi alszunk, és a testünk többi része is pihen.

Sok szakember hiszi, hogy tulajdonképpen ez az alvás fő oka, és azoknál, akik különleges betegségeik miatt nem képesek aludni, azért nincs agykárosodás, mert az agyunk valahogyan képes napközben is nagy mennyiségben megszabadulni a bennük felgyűlt toxinoktól.

Evolúciós ellentmondás?

Alvás során az éj leple alatt rés nyílik a neuronok, azaz idegsejtek között, ez pedig lehetővé teszi, hogy az agyban lévő tisztító hatású természetes nedvek beáramoljanak közéjük, így tisztítva ki őket.

A nagy kérdés mindig is az volt, hogy miért alszik minden állat, holott evolúciós szempontból ez nem előnyös, hiszen a ragadozók könnyedén elkaphatnak egy alvó prédát.

Evolúciós szemszögből tehát soha nem lett volna előnyös az "alvás intézménye", ezért elméletileg nem is szabadna léteznie.

Mégis létezik, és ezért voltak biztosak benne a tudósok, hogy valami sokall fontosabb szerepe van, mint az, hogy kipihenje magát az adott élőlény, ugyanis az agy egyes részeinek lekapcsolásával - néha a jobb, néha a bal - ugyanúgy kipihenheti magát elméletben egy ember is, anélkül, hogy elaludna, így nincs kiszolgáltatva a ragadozóknak, és a veszélyeknek.

Nem lenne szükségünk az alvásra?

Ez az ok az elmúlt évek vizsgálatai alapján valóban az lehet, hogy az agyunk megszabaduljon a méreganyagoktól.

Vagyis ha az agy ezt másképpen, más folyamatok közbenjárásával is meg tudná oldani, akkor nem lenne szüksége egyetlen élőlénynek sem az alvásra.

Azonban az agy nem így működik. Szükség van erre, és nem lehet megkerülni az evolúciót, mely nem véletlen alakította ki a megfelelő hatásmechanizmusokat.

Az alvás tehát fontos, és elsősorban bármennyire is furcsán hangzik, elsősorban nem azért van, hogy kipihent legyél, hanem azért, hogy az agyad megszabaduljon a káros vegyi anyagoktól, ezáltal viszont te is sokkal fittebb leszel ébredésnél.

egészség orvostudomány emberi test egészség megelőzés


Megtekintések száma: 76971





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet