Ezért nem lesz SOHA halálbüntetés hazánkban!

2020. június 20., szombat




Szerinted több, vagy kevesebb érv szól amellett, hogy hazánkban is bevezessék?

A halálbüntetés kétségtelenül a legvitatottabb téma a világon. Minden társadalom, ország és közösség eltérő véleménnyel van róla.

Fel lehet ugyanúgy mellette, és ellene is sorakoztatni érveket.

Nemrég egy friss statisztika készült arról, hogy Amerikában - ahol az egyik legnagyobb kultúrája és múltja van a halálbüntetésnek - hogyan alakultak a halálbüntetéssel kapcsolatos adatok, ügyek, és a polgárok véleménye.

Annak ellenére, hogy a halálbüntetés intézménye vitatott időszakát éli az Egyesült Államokban, úgy fest, egyhamar nem szűnik meg. A 2016-os felmérések alapján, habár drasztikusan csökkent a végrehajtott halálos ítéletek száma, a többség még mindig a a legdurvább büntetési forma megtartása mellett áll.

Amerika tehát továbbra is nagyon merészen kiáll a halálbüntetés mellett.

De vajon hazánkban mi a helyzet? Egyelőre az Európai Unió szabályrendszere miatt jogilag gyakorlatilag lehetetlen lenne bevezetni.

Viszont a nagy kérdés az, hogy a többségi társadalom miképpen reagálna egy esetleges népszavazásra. Hogy vajon az emberek mekkora százaléka állna ki mellette, vagy éppen ellene.

Az amerikaiak 49 százaléka támogatja, míg 42 százalék ellenzi a halálbüntetést. Vajon a hazai állampolgárok esetében mi lenne ez az arány?

Magyarországon 1990-ben törölték el a halálbüntetést, miután az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette. Az utolsó halálbüntetést 1988 júliusában hajtották végre a 28 éves Vadász Ernőn, akit gyilkosságért ítéltek el. Ki akart rabolni egy férfit, akivel ezért különös kegyetlenséggel végzett. Később felakasztották az igazságszolgáltatás keretében.

Azokban, akikben ellenérzést vált ki a halálbüntetés, nyíltan teszik fel a kérdést: jogunk van-e más életét elvenni, kvázi megbüntetni őt Isten helyett, mert ő kioltotta valakiét?

A másik tábor viszont azt mondja, hogy szemet szemért, fogat fogért elveben kellene uralkodnia, és a bűnösök megbűnhődnének, az áldozatok családjai pedig legalább elégtételt érezhetnének.

A móri mészárlás, az olaszliszkai tanárlincselés, vagy a 11 éves Szita Bence meggyilkolása után is egyre több politikus hangoztatta, hogy az életükkel kellene fizetniük a tetteseknek, a halálbüntetés újbóli bevezetése talán visszatartó erőt jelentene.

Sokan azzal érvelnek, hogy komoly visszatartó ereje van. Az amerikai statisztikák sajnos nem minden esetben ezt mutatják. Sőt, ilyenkor az elkövető mindent vagy semmit alapon hihetetlen ámokfutásba kezdhet, sokkal nagyobb brutalitással.

Gondoljunk csak bele: nem hagyna tanúkat, mivel azzal halálra ítélné saját magát, ezért még több embert ölhet meg egy sorozatgyilkos.

Egy fegyveres merénylő pedig annyit embert és ha kell rendőrt szed le fegyverével, amennyit csak tud, mivel tudja, hogy úgyis a halálban végzi.

Ugyanakkor mások úgy vélik, igen is, megvan a visszatartó erő.

Ez egy olyan mindig is heves vita marad, amiben nem fog a társadalom dűlőre jutni soha. lehet bevezetni, nem bevezetni, de mindenkinek meglesz a véleménye a dologról, és sosem lesz egységes válasz a kérdésben.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség történelem feltáró halálbüntetés


Megtekintések száma: 99002





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet