Ezt az anyagot az emberi szem szó szerint képtelen feldolgozni!

2017. március 27., hétfő




Óriási hasznára válhat a tudománynak.

Kíváncsi vagy, milyen lehet az az anyag, ami annyira sötét, hogy az emberi szem egyszerűen képtelen már a feldolgozására?

A képek előre szólunk, hogy nem adják vissza az élményt, ugyanis a virtuális világ, és a bitek sem képesek értelmezni azt a sötétséget, amit ez produkál.

Az történt, hogy előállították nemrégiben a világ legsötétebb anyagát, majd bevontak vele egy korong alakú tárgyat. Az eredmény annak ellenére, hogy a valóságnak csak a töredékével ér fel, még így is elképesztő.

Az angolul csak Vantablacknek nevezett - Vantafekete - anyag a világ legsötétebb anyaga. A fény 99,96%-át képes elnyelni, vagyis gyakorlatilag az egészet.

Az anyagot még 2014-ben fedezték fel, azóta is különféle kísérleteket végeznek el rajta, ugyanis az anyag számtalan területen hasznos lehet.

Többek között a lopakodó technológiát forradalmasíthatja meg, de olyan fényelnyelő technológiák alapköve is lehet, melyek a fény erejét elnyelve használnák fel önmagukat energia előállítására, vagy hőtermelésre.

Az anyag annyira sötét, hogy ha rávilágítanak közvetlenül egy zseblámpával, akkor annak a fényéből semmi sem látszik. Milliónyi egymással összekapcsolódó, majd szoros láncot alkotó karboncsőből áll az a borítás, mely ilyet tud kölcsönözni bárminek.

Ezek az alig 20 nanométeres csövek 3500-szor kisebbek, mint egy átlagos emberi hajszál.

A továbbfejlesztéseknek köszönhetően a Vantablack már a fény 99,98%-át nyeli el. A tudósok elmondása szerint arra törekednek, hogy elérjék a végső jellemzőt: azt, hogy a fény 100%-át legyen képes elnyelni.

Ezzel gyakorlatilag olyan anyagot hozunk létre, melybe, ha belenézünk is megvakulhatunk.

Ez persze csak viccelődés a részükről, de a szemünk valóban képtelen érzékelni ezt a fajta és mértékű feketeséget, és bele lehet zavarodni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 39897





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet