Ezt biztosan nem tudtad a konyhaszivacsodról! Nagy veszélyt jelenthet mindenkire!

2017. augusztus 10., csütörtök




Miről is van szó, és mire ez a nagy riadalom? Nos, a konyhai szivacsokról készítettek egy átfogó tanulmányt melynek keretében több különböző kíséretet is elvégeztek rajtuk.

Ennek során vizsgálták azt is, hogy mekkora a baktériumgyüjtő és terjesztő hatásuk. A megdöbbentő eredményekről még a Scentific Reports is beszámolt.

Eszerint a konyhai szivacsok nagyon veszélyesek is lehetnek.

A kísérletek és vizsgálatok során ugyanis kimutatták, hogy több baktérium van rajtuk éws bennük, mint egy wc ülőkén.

A mosogatóeszközökben található baktériumok DNS-eit és RNS-eit is elemezték mindemellett. A szakértő a Popular Science-nek azt mondta, a 14 vizsgált szivacsban összesen 362 fajt azonosítottak.

Egy négyzetcentiméteren átlagosan 54 milliárd mikroorganizmus élt. Ez a székletminták mikrobális sűrűségéhez hasonló.

Avgyis az emberi ürülék szennyezettségével vetekszik egy-egy konyhai szivacs. Mi pedig sokszor ezzel mosogatunk, törlünk fel a konyhában munkalapot, tepsit...stb.

Még tovább sokkoljunk? Egyetlen centiméternyi mosogatóeszközön 7-8-szor több baktérium van jelen, mint ahány ember jelenleg a Földön él.

Ráadásul a felfedezett, szivacsban lakó kórokozók közül a fele patogén volt, azaz betegségeket is képesek lennének kiváltani.

Ez főleg a ygenge immunrendszerrel rendelkező, vagy idős emebreknél lehet jelentős veszély, de akár bárkit meg tudnak fertőzni kellő koncentrátumban.

A tisztítással pedig mit sem érünk, ezt jobb ha tudjuk.

A tanulmány szerint ugyanis a 10 domináns baktériumból 2, melyek az emberre veszélyes Chryseobacterium hominis és a Moraxella osloensis rokonai, nagyobb arányban jelentek meg a rendszeresen tisztított szivacsokban.

tudomány egészség feltáró egészség megelőzés


Megtekintések száma: 135574





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet