Felfalhatják-e miniatűr fekete lyukak a Földet?

2016. augusztus 31., szerda




Az univerzum tele lehet miniatűr fekete lyukakkal. A Földünkkel is össze szoktak ütközni ezek az anomáliák - vagy inkább áthaladni rajta. Mennyire veszélyesek ezek a fekete lyukak? Képesek lehetnek a bolygónkat is bekebelezni?

Az úgynevezett miniatűr, vagy mikro fekete lyukak kérdése rendkívül érdekes. Mennyire veszélyesek ránk nézve? Elképzelhető lenne, hogy egy nap egy ilyen anomália felfalja bolygónkat?

Sokan gondolják úgy, hogy léteznek

a szupermasszív, csillagméretű fekete lyuk példányokon kívül atomnál is kisebbek, amelyek akár úgy is belénk ütközhetnek, hogy észre sem vesszük.

A mini fekete lyukak kis mennyiségű energiával bírhatnak és észrevétlenek maradnak gigantikus mindent elnyelő társaikkal szemben.

fekete-lyukak

Valószínűleg a világegyetem keletkezésekor jöhettek létre közvetlenül az ősrobbanás utáni sűrű anyagrengetegben.

Stephen Hawking úgy tartja, a kisebb fekete lyukak tömegüket sugárzás formájában vesztették el, majd elpárologtak. Az úgynevezett Hawking-sugárzást kísérletileg soha nem tudták bemérni, sokan úgy gondolják, hogy apró ősi fekete lyukak milliárdjai létezhetnek a világegyetemben, melyek mindent behálóznak.

Mi történne, ha mesterségesen állítanánk elő fekete lyukakat?

Persze erre rendkívül csekély az esély, de sokan éppen attól tartanak, hogy a Nagy hadronütköztetőben véletlenül olyan parányi fekete lyukakat állítanak majd elő, ami bolygónk vesztét okozhatja.

Azonban rengeteg a potenciál a kísérletben mivel nem tudni, hogy egy hosszabb ideig létezni képes fekete lyuk előállítása pontosan milyen következményekkel járna.

cern-ufo A CERN körül gyakran láttak már érdekes anomáliákat az égen... Talán septében nyitott kvantumfizikai térkapuk?

Vannak, akik szerint semmi riasztó nem történne, helyette kaput sikerülne nyitni egy párhuzamos univerzumba.

Igaz ez a kapu olyan parányi lenne, hogy talán csak egy atomot tudnánk átküldeni rajta. Hogy mi lehet odaát, azt nem tudni, de talán egy napon már nem leszünk ennyire tanácstalanok a kérdésben.

Időnként a Földnek ütköznek

A kutatók szerint egy vagy két ilyen mini fekete lyuk minden nap észrevétlenül áthalad a Földön. Ezek az apró részecskéket nem vonzó “csillagközi ősmaradványok” nem okoznak semmilyen kárt.

A Marylandi Egyetem csillagászai valószínűtlennek tartják, hogy egy ilyen mini fekete lyuk valaha is “bekapna” akár egy atomot is.

Elképzelhetőnek tartják ugyanakkor, hogy a mesterségesen előállított fekete lyukak hízni kezdenének, és egyre nagyobb méretük lévén egyre több teret, fényt és anyagot kebeleznének be, míg végül felfalnák környezetüket.

fekete-lyuk-multiverzumok

Az sem tartható kizártnak, hogy egy miniatűr méreteknél picivel nagyobb fekete lyuk áthaladása már hatással lenen bolygónkra. Pontosabban nem is bolygónkra, hanem a GPS rendszereinkre, ugyanis Földünkön való áthaladásakor az összes műholdra hatással lenne.

Amiatt viszont nem kell félnünk, hogy az egész bolygót elnyelné. Egy ekkora méretű fekete lyuk valószínűleg több centiméter nagyságú lenne, mely képes lenne erre.

Ennek azonban már észrevennénk az előjeleit, például, hogy sorra tűnnének el a naprendszer bolygói, mert valami rejtélyes módon bekebelezi őket.

Persze nem kell félnünk attól, hogy belátható időn belül ránk veszélyes fekete lyukkal találkoznánk. Persze az ördög soha sem alszik...


Megtekintések száma: 7907





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet