​Felfedeztek egy csodaszert, ami megállíthatja az öregedést

2021. március 9., kedd




A tudóstársadalom egyre több tagja gondolja úgy, hogy a jelenleg 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer lelassíthatja az idősödési folyamatokat is.

A The Washington Post cikkéből kiderült, hogy az úgynevezett metformin terápia révén megelőzhető és lecsökkenthető az öregedéssel járó rendellenességek, úgymint a demencia, a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázata.

Ha a metformint valóban sikerre viszik, akkor a betegségeket el lehet kerülni, ezáltal jelentősen meghosszabbítható a várható élettartam. Nir Barzilai, az Albert Einstein Orvosi Egyetem öregedéstani intézetének igazgatója elmondta, mindezidáig biztatóak azok az eredmények, amelyeket a korábbi kísérletek alapján kaptak.

Barzilai és kollégái egy 2014-es spanyolországi gyűlés után határozták el, hogy egy hatéves kísérleti procedúra során megnézik, miként működik a metformin, és milyen hatással lehet a szer az öregedésre.

Az elmúlt évek alatt több mint 3 ezer 65 és 79 év közötti önkéntest vizsgáltak meg az Egyesült Államok különböző kutatóközpontjaiban és egyetemein. A kísérleteket végrehajtó tudósok rájöttek, hogy a diabéteszes páciensek esetében alkalmazott metforminnak köszönhetően az idős emberek tovább éltek azon társaiknál, akik nem részesültek a terápiában.

Miközben világszerte a koronavírus-járvánnyal küzd az emberiség, az ígéretes eredmények nem is jöhettek volna jobbkor, hiszen ezáltal akár az idősek immunrendszerét is fel lehetne erősíteni.

Ha az idősotthonokban ápolt gondozottakon is beválna a kezelés, azzal minimalizálhatnák a hosszú távú rizikókat, elejét vehetnék a súlyos betegségek kialakulásának, csökkenthetnék a családok gyógyszerekre kiadott pénzügyi terhét, és általánosságban a kórházak is fellélegezhetnének.


Megtekintések száma: 12583





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet