Felfedheti titkait a Jupiter óriásvihara?

2017. január 16., hétfő




A NASA által közzétett új felvételen jól látszik a Jupiter legendás vörös vihara.

Elképesztően részletes felvételt tett közzé nemrég a NASA a 2016 júliusa óta a Jupiter körül keringő Juno űrszonda által.

A rengeteg képadatból sikerült összeállítani azt a részletes képet, melyen jól látható a legendás Jupiter szeme, melyről úgy sejtik a tudósok, hogy nem más, mint egy több száz, vagy több ezer éve tartó viharrendszer.

A Jupiter vörös vihara azonban rengeteg rejtélyt tartogat, és alig tudunk valamit róla, holott már elég régóta figyeljük.

A Nagy vörös folt feltehetően a Jupiter gázos "poranyagát" kavarja folyamatosan, ezért ilyen vörös színű a gázbolygó jellegzetessége.

Mellékesen érdemes megemlíteni egy másik híres nevezetességet a bolygón. Egy sor kerek, fehér oválisként látszó vihar terül el az óriásbolygó sarlóján.

Összességében nyolc ilyen vihar számolható meg jelenleg a Jupiteren ezeket gyöngyfüzérként szokták emlegetni.

A frissen feldolgozott fotót Roman Tkachenko készítette a Juno 2016. december 11-i, közeli randevúja során készült fotója alapján. A szonda ekkor 458 ezer 800 kilométerre járt az óriásbolygó felhőtakarójától.

Sok legenda és szóbeszéd kering, mely az idegenekkel is kapcsolatba hozza a nagy vörös foltot.

Egyes ufókutatók szerint ugyanis maga a folt azért van jelen a bolygó légkörében, mert valami a középpontban egy bizonyos frekvencián folyamatosan generálja.

Ez azonban egy óriási szerkezet meglétét feltételezné, amit mostanra már észre kellett volna vennie az űrszondának.

Mások úgy gondolják, hogy valóban egy viharrendszer lehet, mint ahogyan azt a legtöbben állítják, de nem tudni pontosan, hogy milyen, hogyan generálódott, és milyen folyamatok zajlanak le a belsejében.

tudomány rejtély rejtélyek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 57971





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet