Fénypillérek kápráztatják el a helyieket Grúziában

2017. február 21., kedd




Egy fotós örökítette meg a hihetetlenül szép jelenséget.

A Bakuriani hegyvidéki városkájában egy Dimitri Goderdzishvili fotósnak köszönhetően lettek megörökítve azok a képek, melyeken Grúzia rejtélyes és egyben nagyon látványos fénypillérei láthatóak.

A férfi egy hideg téli estén indult el sétálni, amikor többedmagával megpillantott ezeket a pilléreket, melyekre a helyiek is felfigyeltek.

Szerencsére nála volt a fényképezőgépe, így sikerült gyönyörű fotókat lőnie, amiket aztán feltett az internetre, és az egész világ a csodájára járt.

A képek nagyon gyorsan elterjedtek, ugyanis több nagy nemzetközi hírportál lehozta őket, annyira szépre sikeredtek. A fénypillérek különlegessége egyben a rejtélyük is.

Egy ritka és bámulatos légköroptikai jelenség éjszakai változatáról van szó elsősorban, am általában csak a hideg téli estéken figyelhető meg.

Gyakorlatilag úgy jön létre a maga a jelenség, hogy a légkörben lévő jégkristályokat a visszaverődő fény megvilágítja.

Így alakulnak ki a hatalmas, mindenféle színárban pompázó fénypillérek, melyek mesébe illő látványt nyújtanak, és színeket varázsolnak az éjszakai sötétségbe.

Ezek a jelenségek általában vagy napkelte előtt láthatóak, vagy napnyugta után nem sokkal. A lapkristályok által visszavert fény képezi, és ezért nem is egyfajta törési jelenségről van szó, hanem a fény szenved el visszaverődést.

A jelenségnek vannak további változatai is, melyek megjelenhetnek például a Hold felett, vagy akár egy kisebb égitest felett is, mint amilyen a Vénusz.

Jelenség megfelelő páratartalom és elegendő mennyiségű kondenzmag jelenléte mellett magasabb hőmérsékleten is kialakulhat, vagyis általában bár hideg időben jön létre, bizonyos helyzetekben melegebb éghajlaton is előfordul. 

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség


Megtekintések száma: 17605





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet