Fénysebességnél gyorsabb űrhajót tervez a NASA

2016. március 9., szerda




A NASA mérnök-fizikusai egy olyan görbületi hajtóművön dolgoznak, mely fénysebességnél is gyorsabb haladást tehet lehetővé. Az űrkutatás már a kezdetekben is olyan tudományterületnek számított, ahol nagy áttöréseket értek el a kutatók. Gondoljunk csak bele, micsoda diadalmenete volt hajdanán: 1957-ben fellőtték az első emberkéz alkotta műholdat, a Szputnyikot. Később megtett a túrát az első űrbe juttatott ember, majd 1969-ben Neil Armstrong a Hold porába lépve örökre beírta magát a történelembe. Megrekedt űrkutatás A diadalmenetnek azonban ott vége szakadt. Azóta nem volt nagyobb léptékű vagy jelentőségű mérföldkő az űrkutatás tudományában. Szó se róla, akadtak érdekes próbálkozások, jó ötletek, azonban új, forradalmi megoldások nem születtek. apollo-16

A Challenger és a Columbia katasztrófája és a hidegháború vége jócskán elapasztotta az univerzum felfedezésére szánt forrásokat, és egy jó időre lezárta az álmodozók elől a világűrt.

Komoly veszélyben volt tehát az elmúlt években az űrkutatás, hiszen a projektek, direktívák nem voltak elég motiválóak, a technikai újítások pedig elmaradtak.  

Görbület hajtómű

A NASA mérnökei azonban nem nyugodtan, nem hagyták magukat eltántorítani. Harold White, a NASA mérnök-fizikusa például olyan görbületi hajtóművön dolgozik, amelyik a fénysebességnél gyorsabb haladást tesz lehetővé. Az elképzelt hajó neve IXS Enterprise, a Star Trek azonos elnevezésű űrjárműve után. terhajtomu-szimulacio

Ha működni fog, képes lesz hetek alatt távoli naprendszerekbe szállítani az emberiséget – a most lehetséges évszázadok vagy évezredek helyett.

A Washington Post igencsak leegyszerűsítve, úgy magyarázza a hajó működési elvét, mint egy kiskaput Albert Einstein relativitás-elméletén, ami szerint mégis lehetséges a fénysebesség meghaladása, ha a tárgy mögött kitágítjuk, előtte pedig összezsugorítjuk a téridőt. terhajtomu-urhajo-2 Bár a kutatás valós, mindez egyelőre csak koncepció. White elmondta, hogy a prototípus látványterveit egyelőre tudománynépszerűsítési céllal készítették el, azonban ha megkapja a megfelelő figyelmet és támogatást, néhány évtizeden (!) belül valóra válhat.    

Görbületi hajtóművel az univerzum peremére

Ez tényleg forradalmi mérföldkő lenne az űrutazás történetében, hiszen ezzel jóformán leküzdhetjük a jelenlegi legnagyobb problémát, ami felléphet egy ilyen utazás során: az időt és a távolságot.

Ha képesek leszünk napok alatt kijutni a naprendszerből, elmenni más planétákra, potenciálisan lakható, vagy akár már lakott bolygókra.

csillagkozi-utazas A Marsot évtizedek alatt kolonizálhatnánk, hiszen az átjárás szinte mindennapos lenne, és nem venne igénybe egy napnál több időt. vilagegyetem Ezzel a sebességgel és meghajtással még arra is képesek lehetünk, hogy elérjük az ismert világegyetem peremét, és megvizsgálhassuk, vajon mi van azon túl. Visszatérünk-e a kiinduló pontra a határokat átlépve, mintegy visszatérve a kezdeti ponthoz, vagy kiesnénk a semmibe…  

Még várni kell

Persze a megvalósítás még odébb van. Optimista becslések szerint is több évtized kell, mire képesek lesznek a kutatók és mérnökök olyan hajtómű előállítására, mely valóban képes maga körül meggörbíteni a teret. terhajtomu-urhajo Le kell ugyanakkor még azt a problémát is küzdeni, hogy megfelelően védjék az űrhajó utasait a külső hatásoktól.

A fénysebességnél gyorsabb utazás során ugyanis iszonyatos erők hatnak majd mind az űrhajó burkolatára, mind a benne utazó űrhajósokra.

A NASA mérnökök viszont bizakodóak, és úgy tűnik, nagyon biztosak a dolgukban. Szerintük egészen biztos, hogy az elkövetkező fél évszázadban sikerül egy működőképes prototípust létrehozniuk.


Megtekintések száma: 4675





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet