Fertőző, fajok között is terjedő rákbetegségek üthetik fel fejüket a jövőben

2016. június 28., kedd




Egyre gyakrabban figyeltek meg az utóbbi években fertőző rákbetegségeket. A jelenség eddig egy adott fajon belül terjedt, most azonban először bukkant fel olyan ráktípus, mely fajok között is képes vándorolni. A rák következő lépcsőfoka lehet a fajokról az emberre átterjedni képes, súlyosan fertőző rák, mely önmagában is óriási veszélyt jelentene az emberiségre, hiszen még ma sem vagyunk képesek gyógyítani.

Aggasztó előjelek

Most először figyelték meg a fertőző rák olyan fajtáját, amely fajok között is terjed. Úgy vélik, hogy sokkal több ilyen ráktípus létezhet, csak nem sikerült még felfedeznünk őket.

Már egy ideje tudjuk, hogy a rák alapvetően ugyan nem fertőző, de léteznek olyan típusaik, melyek mégis képesek fertőzni.

Jelenleg a tudomány 8 olyan rákot ismer, mely képes fertőzni, vagyis ily módon megbetegíteni egy másik szervezetet.

A legtöbb ilyen rákfajta elsősorban kutyákban, erszényes ördögökben volt megfigyelhető. Nemrég azonban a Columbia Egyetem kutatói puhatestűekben is felfedezték a rákos fertőzést.

fertozo-rakbetegseg

Ami még riasztóbb az egészben, hogy

az itt felfedezett fertőzés már képes volt fajok között is terjedni.

A leukémiaszerű rákot kanadai és spanyolországi kagylókban fedezték fel, mindkét esetben olyan fajok között, amelyek nagy víz alatti csoportokban élnek.

Stephen Goff, az egyetem molekuláris biológusa a The Washington Postnak elmondta, hogy egyik esetben

találtak bizonyítékot arra, hogy a betegség különböző fajok között is terjed.

A legtöbb ismert rák során a rákos sejtek a szerencsétlenül járt gazdatesttel együtt elpusztulnak - a kutatók azonban meglepődve tapasztalták, hogy ez esetben egyáltalán nem ez a helyzet.

A megvizsgált beteg kagylók rákos sejtjeinek ugyanis nem ugyanaz volt a DNS-e, mint a gazdatesté,azaz a rákbetegség egyik kagylóról a másikra terjedt, akár egy vírus.

Az egyik megfigyelt esetben ráadásul egy teljesen másik fajtól érkezett a betegség a gazdatesthez.

Rák világjárvány törhet ki?

Bár a feltételezés ma még egyelőre abszurdan hangzik, a kutatók attól félnek, hogy a közeljövőben - évek, évtizedek múlva - akár valós fenyegetés is lehet.

Ha ugyanis a fertőző ráktípusok képesek lesznek az emberre is átterjedni, akkor könnyen kialakulhatnak emberek közti fertőzések.

rakos-beteg

A fertőzés mértéke befolyásolná azt, hogy milyen lefolyású és mekkora kiterjedésű lenne egy így kialakult rák okozta fertőzésláncolat.

A ráknál elsősorban nem is feltétlenül a fertőzés gyorsasága okozná az óriási problémát, hanem az, hogy gyakorlatilag bárki aki elkapná, belehalna, mert még jelenleg sem vagyunk képesek megfelelő eszközökkel és terápiával felvenni vele a  harcot.

Kaotikussá válna az egészségügy. A fertőzöttekkel többé nem érintkezhetnének a családtagok, így lelkiekben még megerőltetőbbé válna mindkét félnek a betegség.

[caption id="attachment_8384" align="aligncenter" width="740"]borrakos-hal A tengerekben is egyre gyakoribb a bőrrákos állat...[/caption]

Az evolúciós lépcsőfok innen egyértelműen az lenne, ha a rák valahogy képes lenne vírussal kombinálódni, így például a náthával, és annak terjedési sebességével lenne képes pusztítani.

Ez azonban - egyelőre legalábbis - lehetetlen. Nagyon kivételes, és nagyon extrém körülményeknek kellene létrejönniük ahhoz, hogy egy ilyen fajta mutáció létrejöjjön.

Azonban nem lehetetlen, számos olyan dokumentált esetet jegyeztek már fel, amikor egy egyszerű vírus olyan mutáción ment végbe, melynek egy az egymillióhoz volt az esélye.

Az első fertőző rák

Az első fertőző rákfajtát még az 1990-es években erszényes ördögök pofáján fedezték fel a tudósok. Ezeknek az állatoknak az arcán csomók nőttek, és a kórság a fajon belül terjedt, és pusztított.

Ráadásul az lemúlt években a kutyák között is felfedeztek egy olyan rákfajtát, mely szexuális aktus útján terjed!

A rákot tekinthetjük parazitának, hiszen a test anyagait, energiaforrásait, szállítórendszerét, kommunikációs és egyéb mechanizmusait felhasználva növekszik és szóródik szét a szervezetben.

daganatos-rasman-ordog

A kutya fertőző tumora nem annyira virulens, nem okozza a gazdaállat pusztulását. A kutya parazitája valószínűleg régebben jött létre, mint a tasmániai ördögé (erszényes ördögé), s így több ideje volt alkalmazkodni a gazdaállatához.

A tudósok  szerint a tumor valamivel több, mint tízezer éve keletkezett, majd terjedt el a világ minden táján.

A kutyák esete rendkívül érdekes a rákkal kapcsolatban. Persze rengeteg beteg állat létezik, és nagyon sok bele is hal a rákba, azonban vannak a daganatoknak olyan altípusai is, mint amit fent is említettünk, melyek ugyan megbetegítik az állatot,t de az állat még hosszú évekig elél, vagy el sem pusztul a rákban.

[caption id="attachment_10325" align="aligncenter" width="740"]csontrak-kutyaban Csontrák egy kutyában[/caption]

Egyes feltételezések szerint ez azért lehet, mert az immunrendszer bizonyos elemei éppen a fertőző tumorok ellen jöttek létre.

Úgy tűnik, hogy ezek nagyon hatékonyan működnek, hiszen az ilyen fertőző tumorok rendkívül ritkák, az ember esetében szerencsére jelenleg egyetlen típusuk sem ismert, azonban a tudósok egyre jobban félnek attól, hogy egy napon a jövőben felütheti egy ilyen a fejét.

Ez egy nagyon súlyos és aggasztó kérdés. Ha ugyanis egy véletlenszerű mutációnak köszönhetően egy nap majd megindul egy rákos fertőző vírus a világban, akkor aligha leszünk arra felkészülve, hogy ezt kezeljük. Ha felkészületlenül ér minket, akkor a világ lakosságának egy jelentős részét elpusztíthatja.

tudomány rák rákkutatás


Megtekintések száma: 9530





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet