Fertőzött magyar mirelit! 9-en haltak meg miatta!

2018. július 7., szombat




Kirobbant a mirelitbitrány, és máris emberéletekbe került! A hatóságok figyelmeztetik a lakosságot!

Kilenc ember halt meg Európában, miután kiderült: végzetes mennyiségű Listeria monocytogenes baktérium került a külföldre exportált, Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco fagyasztott csemegekukoricába.

A fertőzött termék azóta nincs a polcokon: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) azonnal visszahívta az üzem további fagyasztott zöldségeit is.

Egyelőre nem tudják, így vizsgálják, hogyan kerülhetett bele és szaporodhatott el végzetes mennyiségben a lisztéria a magyar mirelitekben.

– Ez a baktérium általában lágy sajtokban fordul elő, például Franciaországban minden évben van ilyen mérgezés, sokszor sajnos halálos áldozattal is jár – kezdte dr. Dömölki Ferencné Lívia élelmiszer-szakértő, vegyészmérnök. – Hogy hazánkban hogyan kerülhetett, pontosabban hogyan szaporodhatott el a baktérium, egyelőre rejtély.

Elképzelhetőnek tartom, hogy a gépsor nem volt rendesen megtisztítva, lehet, hogy éppen valamilyen tejtermék előzte meg a zöldségek csomagolását.

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak elszaporodva okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele kedvez a baktérium szaporodásának.

A most gondot okozó baktérium a tejtermékeken kívül előfordulhat még húskészítményekben és nyers salátaféléken is. De alapvetően kismértékben sok élelmiszer tartalmazhatja a kórokozót, ám ilyen mennyiségben, azaz ilyen mértékben elszaporodva halálos veszélyt jelent.

– A baktérium miatt kialakult, súlyos tünetekkel járó betegség a liszteriózis – magyarázta dr. Kóczán István belgyógyász. – Az első tünetek a fogyasztást követően jelentkeznek: láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Veszélyben főként a csecsemők, várandós nők és idősek vannak, akiknek gyengébb az immunrendszerük. 

A betegség szövődménye agyhártyagyulladás és vérmérgezés is lehet, az esetek 20-30 százalékában halállal végződik.

A Nébih csütörtökön tette közzé: azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott valamennyi fagyasztott zöldség forgalomba hozatalát.

A hatóság szerint minden arra mutat, hogy a szennyeződés a magyar üzemben történt. Mint tegnap közölték, az üzemet kéthetente ellenőrizték. Most, a takarítás után mintavétellel egybekötött próbatermelést végeznek. A Greenyard Kft.-nél nem kívántak nyilatkozni.

OSZD MEG másokkal is!

egészség botrány figyelmeztetés veszély


Megtekintések száma: 17988





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet