Figyelem: hétvégén nagyon látványos csillaghullás érkezik, ezt mindenkinek látnia kell!

2018. augusztus 7., kedd




Jön az év leglátványosabb csillagászati jelensége! Rengeteg fény fog cikázni az éjszakai égbolton!

Érdemes lesz mindenkinek az égre tapasztania a szemeit, mert brutál látványban lesz része: jönnek a Perseidák!

Ha helyes volt a csillagászok számítása, augusztus 11-én és 12-én ér tetőpontjára a Perseidák meteoreső, ami azt jelenti, hogy egy átlagos éjszaka akár percenként is felbukkanhat egy meteor az égen.

Mindezt pedig szabad szemmel is láthatjuk majd, tehát a hétvégén érdemes lesz kémlelni az eget, mert nagy valószínűséggel figyelhetjük meg a bolygónk közelébe érkező Perseidák meteorraj néhány tagját.

Bár az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de minden más tekintetben az idei esztendő nagyon kedvező lehet a csillaghullás megfigyeléséhez, hiszen a hétvégén korai holdnyugta várható, vagyis a fényjelenségeket nem zavarja majd semmi sem odafentről.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. 

Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően Kr.u. 36-ból származnak. Japán, kínai, koreai megfigyelések már a 8. és 9. században is előfordultak, később azonban a 12. század körül már csak szórványosan említik őket. 

Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quetelet-nek köszönhető, aki 1835-ben Brüsszelben írta le először, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. 

A Perseidák elnevezés is innen eredeztethető.

A Perseidák szülőégitestje a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös, ennek a bizonyításául G.V. Schiaparelli számításai szolgáltak alapul.

Amikor a Perseus csillagkép alacsonyan van a látóhatáron, a meteorok száma kisebb, de azok hosszabb utat tesznek meg a légkörben. Nyomuk gyakran többszínű, vékony csík.

Ezek megfigyelésére a 21-23 óra közötti időszak alkalmas.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség csillagászat


Megtekintések száma: 65974





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet