Figyelem: Maradandó károsodást okozhatnak a szemünkben a LED-ek!

2019. június 2., vasárnap




Szakértők fedezték fel a durva hatásokat.

Maradandó károsodást okozhatnak a LED-lámpák és LED-es technológiák, például látásromlást - röviden összefoglalva erről szól a francia Élelmiszer-, Környezeti és Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Ügynökség 400 oldalas jelentése.

Mivel a LED-es világítás elterjedt, és számos LED-es eszközt használunk a mindennapokban, a szervezet új, tudományos ismeretekkel frissítette azt a 2010-es szakértői értékelését, amely a LED-ek egészségre gyakorolt hatásairól szólt.

A szervezet megerősítette, hogy a kék fény károsítja a retinát, és kiemelte, hogy a kék fény használata az esti és éjszakai órákban - különösen a képernyőhasználat esetében és elsősorban a gyermekeknél - megzavarja az biológiai órát és az alvást.

Az Ügynökség azt javasolja, hogy a LED-ek esetében az erős kék komponensek használatát korlátozzák, főleg a gyermekeknek szánt eszközöknél, és a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a fényszennyezést a környezet védelmének érdekében.

A LED-es lámpák használata egyébként azért is terjedhetett el, mert hatékonyabb és energiatakarékosabb fényforrásnak bizonyultak, mint a sok hőt kibocsátó hagyományos izzók.

A kék fénynek kitettség a lakosság körében az utóbbi évtizedekben erőteljesen megnőtt, elsősorban az esti világítás és a nagy mértékű kék fényt kibocsátó képernyők használata miatt. Ez a LED-ek technológiai jellemzői miatt van így:

rövidebb hullámhosszú, úgynevezett "kék" fényt bocsátanak ki. Ez a világítás intenzívebb, mint más fényforrások, és hatással lehet az egészségünkre és a környezetre is.

A jelentés szerint ha este használunk kék fényt kibocsátó eszközöket, akkor azok még abban az esetben is megzavarhatják a biológiai óránkat és az alvást, ha a kék fény kibocsátása alacsony szintű. A szervezet hangsúlyozza, hogy

a számítógépek, az okostelefonok és a tabletek képernyői sok kék fényt bocsátanak ki, és erre a gyerekek és a tinédzserek fokozottan érzékenyek, mivel a szemük nem teljesen szűri ki a kék fényt.

A jelentés azt is kimutatta, hogy a fény intenzitását tekintve a LED-lámpák között jelentős különbségek vannak, és a népesség bizonyos csoportjai - gyerekek, tinédzserek, munkavállalók - érzékenyebbek lehetnek a fényerősség váltakozására. Esetükben fejfájás, látási nehézség léphet fel és növekedhet a baleset kockázata.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség életmód figyelmeztetés veszély


Megtekintések száma: 50636





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet