Figyelem: vírusos betegség terjed Magyarországon!

2018. március 3., szombat




Ha tovább terjed a napokban, hetekben, akkor járványszerű vírusra lehet számítani, mely a lakosság egy részén gyorsan végigsöpörhet. Komoly veszélye is lehet! Nagyon vigyázz!

Egy nagyon ritka, és rendkívül veszélyes vírus kezdett el terjedni Magyarországon, méghozzá vészes ütemben.

A vírus és maga a fertőzés rengeteg ember számára szinte ismeretlen...

A betegség sokkal ritkábban fordul elő, mint az influenza, de Bakos Attila háziorvos szerint nagyon veszélyes, és nem árt, ha mindenki tud róla, és annak kockázatairól.

A tünetek magas láz, erős izomfájdalom, és torokfájás, valamint apró, viszkető foltok lehetneka tenyéren.

Ráadásul a betegség a levegőben képes terjedni. A neve Coksackie-vírus.

Magas lázzal, amit ha nem kezelnek megfelelően, halálhoz is vezethet, továbbá a vírushólyagok miatt erős torokfájással jár. Sokszor nyelni is alig tudnak a betegek. Még a folyadék bevitele is nehézkes.

Az izomfájdalom is velejárója, ami van, hogy napokig ágyhoz köti azt, aki elkapja.

Fontos és könnyen felismerhető tünet lehet az, ha a tenyéren, vagy ritkábban, de akár az egész testfelületen is sok apró kiütés jelenik meg.

A betegség akár egy hétig is eltarthat. A kiütések viszketnek és fájnak.

A Coxsackie vírus rendkívül ellenálló, akár órákig képes megélni a különböző felületeken és a gyomorsav sem pusztítja el. Ezért terjed nagyon könnyen a gyermek körében.

A fertőzést követően a tünetek egy-két napon belül jelentkeznek, de a legtöbb esetben különösebb komplikációk nélkül el is tűnnek egy héten belül, olykor orvosi beavatkozás nélkül is.

Nagyon fontos, hogy a vírus terjedését, és elkapását leginkább úgy lehet legjobban megelőzni, ha betartjuk az alapvető higiénés szabályokat, és jól megmossuk a kezünket, mivel bár levegőben is terjedhet, főleg nyállal és széklettel tud leginkább fertőzni.

A legveszélyeztetettebb korosztály a kisgyerekek és a fiatal felnőttek, de leginkább a babák, ezért nagyon legyünk óvatosak, náluk, és az időseknél is komolyan igénybe veszi a szervezetet.

Ha tovább terjed a napokban, hetekben, akkor járványszerű vírusra lehet számítani, mely a lakosság egy részén gyorsan végigsöpörhet.

OSZD MEG másokkal is!

egészség járvány betegségek egészség megelőzés vírusok


Megtekintések száma: 33396





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet