​Figyelmeztetés kaptak az oltásra készülő európai országok

2020. december 21., hétfő




Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezés összehangolását és egy közös európai stratégia kidolgozását sürgeti a kontinens országait vezető kormányoktól több száz tudós egy közös nyilatkozatban.

The Lancet című orvosi folyóirat portálján és a kezdeményezés önálló honlapján - https://www.containcovid-pan.eu - megjelentetett nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy nyitott határok mellett egyetlen ország sem tudja egyedül, önállóan alacsonyan tartani a fertőzöttek számát Európában, ezért elengedhetetlen, hogy a földrész országai együtt és közös célokat kijelölve küzdjenek a járvány ellen.

Mint írták, a vírus terjedésére "erőteljes, összehangolt európai válasz szükséges, és világosan meghatározott célok közép- és hosszú távra". A legfőbb "páneurópai" célként a fertőződések számának nagymértékű csökkentését és alacsony szinten tartását kell megjelölni. Alacsony esetszám mellett több életet és munkahelyet lehet megmenteni, jobban lehet ellenőrizni a vírus terjedését és csökkenteni a járvánnyal járó gazdasági és mentális, lelki terhelést - emelték ki a kiáltványban, hozzátéve, hogy végleg szakítani kell azzal a gondolattal, hogy a természetes úton, vagyis oltás nélkül megszerzett közösségi immunitás jelenti a kiutat a járványból.

A közös európai stratégiának három fő elemet kell tartalmaznia. Az első az új fertőződések számának csökkentése. Azt a célt kell kitűzni, hogy egymillió lakosra vetítve naponta legfeljebb tíz ember fertőződjön meg. 

Ezt már több európai ország teljesítette, és az egész kontinensen el lehet érni, méghozzá "legkésőbb tavaszig" - idézi az állásfoglalást az MTI.

Azonban ehhez gyors és kemény intézkedéseket kell tenni, amelyeket a járvány országhatárokon átívelő ide-oda hullámzását jelentő "pingpong hatás" elkerülésére valamennyi európai országgal össze kell hangolni. Így a határok továbbra is nyitva maradhatnak.

A második elem az esetszám megtartása az egymillió főre vetített napi tízes vagy tíz alatti szinten. Ehhez továbbra is fenn kell tartani és tovább kell fejleszteni az alapvető fertőzésvédelmi megoldásokat, például a maszkviselést és a fertőzésveszéllyel járó érintkezések korlátozását. Folyamatos és célzott teszteléssel szemmel kell tartani a vírus útjait, hogy időben felismerhető legyen a fertőződések számának növekedése - fejtették ki a nyilatkozatban, amely szerint egymillió lakosonként minden nap legalább 300 koronavírus-tesztet kell elvégezni, a helyi járványkitöréseket pedig "gyors és szigorú" ellenlépésekkel, például utazási korlátozásokkal el kell fojtani.

A harmadik fő elem a hosszabb távú stratégia, egy "közös vízió" a járvány megállításáról. Ehhez a helyi adottságokból kiinduló regionális és nemzeti szintű akcióterveket kell kidolgozni és meg kell határozni az európai szintű célokat a többi között a járvány megfigyelésével, a SARS-CoV-2 ellen védettséget biztosító oltásokkal és a leginkább veszélyeztetett csoportok védelmével kapcsolatban.

"Ha Európa kormányai nem lépnek azonnal, újabb járványhullámokkal kell számolni, amelyek további egészségi, társadalmi és gazdasági károkat okoznak" - hangsúlyozták a német kezdeményezésre összeállított kiáltványban.

A kezdeményezéshez Albániától Svájcig és Portugáliától Oroszországig 33 országból - köztük az Európai Unió 22 tagállamából - csatlakoztak tudósok. A közép-európai térség számos országából, így például Lengyelországból, Horvátországból és Szlovéniából is támogatták tudósok az európai kormányokhoz intézett felhívást.


Megtekintések száma: 2205





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet