Figyelmeztetést adtak ki a világon: ezeket a károkat okozhatja minden idők legnagyobb napkitörése a Földön!

2017. szeptember 9., szombat
Ezekre lehet számítani. A lakosság nyugalmát és figyelmét kérik. Még az ózonréteg is megsérülhet.

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) Űridőjárás Előre jelzési Központja szerint olyan magas napkitörés következett be szeptember hatodikán, hogy komoly zavarokat, érdekes és egyben veszélyes jelenségeket, történéseket idézhet és fog is előidézni a Földön a napokban.

Már szombaton, azaz ma számítani lehet arra, hogy az északi országokban váratlanul sarki fények tűnhetnek fel.

Egyes szakemberek még azt is megkockáztatják, hogy bár nagyon kicsi eséllyel, de talán hazánk felett is látható lesz belőle valami.

A napkitörés hatásaira készült a kitörés óta mindenki. Az országok és azok kormányai és felügyeleti szervei is. Ezek ugyanis geomágneses vihart idézhetnek elő a Földön, felborítva az ionoszféra működését, ez pedig a GPS-ekre van hatással.

A kitörések viszont elsősorban a műholdas kommunikációt és a navigációt befolyásolják.

Az utóbbi időkben ez volt a legnagyobb észlelt napkitörés, a világtörténelem folyamán pedig a második legnagyobb. A felügyeleti szervek és a NASA az egész világon figyelmeztetést adott ki, hogy mire lehet számítani.

A töltött részecskék felhői 1-2 nap alatt, 8-án és 9-én érik el a Földet.

Módosíthatják az alacsonyan keringő műholdak pályáját, zavarhatják a rövid hullámhosszú rádióadást, és hatással lehetnek a földi villamosenergia-hálózatokra, áramkimaradásokat okzova.

Sarki fényt idézhetnek elő olyan helyeken, ahol soha máskor ne fordul elő.

Az élőlényekre szerencsére nincs különösebben káros hatással a folyamat. A radarokat is ellehetetleníti, azaz blokkolhatja majd a működésüket.

Az iránytűkkel is vigyázni kell, mert előfordulhatnak működési zavarok, valamit veszélyes kóboráramokat okozhat. Mindemellett az ózonréteg is megsérülhet egyes helyeken, és a számítógépes rendszerek egy része - a nem elégég védettek - is összeomolhatnak.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség nasa kataklizma napvihar napkitörés


Megtekintések száma: 43316

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet