Földönkívüli eredetű lehet a bolygó légkörében található xenon?

2017. június 25., vasárnap




Váratlan felfedezés a légkörrel kapcsolatban...

Úgy néz ki, hogy olyan rendkívül érdekes felfedezést tettek a kutatók, amikor nemrégiben a Föld légkörét vizsgálták, amire senki sem gondolt volna.

Arról van szó, hogy a bolygón megtalálható xenon gáz izotópjainak egy része teljesen egyedi a Naprendszerben.

Ebből pedig megdöbbentő, messzemenő következtetéseket tudtak levonni. Mégpedig azt, hogy feltehetően földönkívüli eredetű...

A xenon jelenléte a bolygónkon már igen régóta foglalkoztatja a tudósokat.

Ugyanis tényleg jelentős eltérés mutatkozik a Földi xenon és más xenonforrások között. Az izotópok felépítése is arra utalt, hogy nem a Földön kell keresni a forrást, hanem valahol egészen máshol.

Alapvetően már máshol az univerzumban is találtak már xenonforrásokat. Ilyen volt a 67P/Churyumov–Gerasimenko üstökös is, mely magából bocsátotta ki a nehéz nemesgázt.

A 2016-ban a szonda elrepült az üstökös mellet, és a begyűjtött adatok azt mutatják, hogyha az üstökös xenon izotóp eloszlását más, a Naprendszerben lévő xenon forrásokkal kombináljuk, létrehozható a Földön lévő xenon elegy.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a xenont földönkívüliek hozták ide, de azt igen, hogy a xenon 22%-a a bolygónkon idegen vegyületekkel rendelkezik.

Vagyis bizonyos értelemben valóban földönkívüli.

A tudósok szerint a xenon egy jelentős részét az űrből a Földbe csapódó aszteroidák, üstökösök hozhatták ide.

A felfedezés azért jelentős, mert ez rávilágított arra, hogy más, számunkra rejtélyesen a Földitől eltérő anyagok, izotópok, gázok talán azért maradtak megfejtetlenek, mert valójában idegen anyagok, amik az űrből jutottak el ide a Föld felszínére.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 180989





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet