Folyamatosan terjed a legsúlyosabb kolerajárvány: világjárvány lehet belőle?

2017. október 8., vasárnap




Az Egészségügyi Világszervezet figyelmét is felkeltette. Világszerte szakemberek kezdtek aggódni.

Hatalmas lehet a baj, és egy az emberiséget kiirtó világjárvány indulhat útjára az elkövetkező hónapokban, években.

Arról van szó, hogy egy rendkívül súlyos kolerajárvány ütötte fel a fejét, mely elég erős ahhoz, hogy új fertőzési gócokat hozzon létre világszerte.

Már 2000-ren meghaltak és 800 ezren(!) betegedtek meg Jemenben. A regisztrált történelem eddigi legsúlyosabb kolerajárványa ez. Mivel háború is dúl a területen, nem sok esély van arra, hogy változik a helyzet, a fertőzés pedig egyre csak terjed.

Mindenki egy lehetséges mutációtól tart, mely során a vírus még erősebbé válik.

A járvány az országot sújtó humanitárius válságnak csak az egyik szembetűnő arca, az ENSZ szerint pedig csak egyre rosszabb lesz a helyzet.

Hihetetlen ütemben zajlik a fertőzés terjedése. 800 ezren betegedtek meg 6 hónap alatt. Ez csak a kezdet. HO szerint a legsúlyosabban érintett régiókban sikerült lassítani a betegség terjedését. A WHO úgynevezett rehidratációs pontokat is felállított, ahol gyorsan tudják kezelni a kiszáradással fenyegetett betegeket.

A betegek közül eddig 2130-an haltak meg, a halálesetek száma az elmúlt hetekben csökkent, de szeptember közepén is 40 ezer gyanús esetet regisztráltak egy hét alatt. Hiába ért véget szeptember végén a betegség terjedésének kedvező esős évszak, már azt jósolják, hogy év végéig összesen akár egymillió embernél is jelentkezhetnek a kolera.

Ha a kolera kiszabadul a területről, ne adj Isten a világon elterjed, akkor az embereknek és az egészségügyi rendszereknek hirtelen kellene felvenniük a harcot a kórral.

Ez pedig egy világjárvány kirobbanását eredményezné, mely végső soron oda vezetne, hogy több száz millió ember halhatna meg a kórban, és akár fél milliárdnyian is megbetegednének.

A kolera baktériuma elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel terjed. Az erős hasmenéssel és hányással járó betegség gyors kiszáradást okoz, és akár órák alatt belehalhat valaki, ha nem kezelik időben.

A kolerával fertőzöttek 99%-a meggyógyul, ha időben orvossághoz jut.

Azonban arról nagyon fél még a WHO is, hogy a kolera vírusa mutálódhat, így ellenállóvá válhat a mostani gyógyszerekkel szemben.

Ráadásul a kolera mellett agyhártyagyulladás is megjelent Jemenben. Az ENSZ jemeni humanitárius munkáját irányító Jamie McGoldrick szeptember 20-án arról beszélt, hogy

újabb és újabb járványok törhetnek ki ezek között a borzasztó körülmények között.

Kérdés, hogy mikor következik be, ha bekövetkezik a kolera mutációja, és ha be fog következni, mennyire vértezi fel riasztó, terjedésre képes tulajdonágokkal....

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség orvostudomány világjárvány járványok


Megtekintések száma: 70372





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet