​Forradalmi ötlet segíthet legyőzni a rákot: nincs többé áttét, vége a rák korának

2023. október 14., szombat




Egy eljárás képes kiszagolni az ÖSSZES tumorsejtet, és elképesztő eredményekkel végződött a kísérletsorozat.

Egyes férgek szó szerint képesek kiszagolni a tumorsejteket az emberi testben.

Ezt használnák ki japán kutatók a rákkezelésben, és már arra is megoldást találtak, hogyan vértezhetik és fegyverezhetik fel mikroszkopikus szövetségesüket a veszélyes kihíváshoz.

Az Anisakis simplex, amely általában tengervízben él, de a tápcsatornába kerülve az embert is képes kolonizálni.

Ami pedig még izgalmasabb, hogy szokatlanul vonzzák a ráksejtek – olvasható a japán Oszakai Egyetem közleményében.

Mint azt Wildan Mubarok, az egyetem kutatója kifejtette, „az A. simplex érzékeli a rákot, méghozzá valószínűsíthetően a rák szagát felismerve, majd hozzá is kapcsolódik a rákos szövetekhez.”

Mindezek nyomán a kutatókban felmerült a kérdés, hogy vajon lehetséges-e felhasználni az apró férgeket arra, hogy közvetlenül a ráksejtekhez juttassanak el rákellenes hatóanyagokat a testen belül.

Első lépésként kifejlesztettek egy rendszert, amelynek segítségével védőréteget tudnak a férgek köré vonni.

Többféle olyan oldatba mártották be az állatokat, amelyek együttesen egy gélszerű réteget alkottak azok testének felszínén.

Az alig 20 perc alatt létrejövő különleges bevonat vastagsága mindössze a milliméter századrésze.

„Az eredmények magukért beszélnek.

A burok nem befolyásolta a férgek túlélési esélyeit, illetve elég rugalmas ahhoz, hogy megőrizze a mozgási szabadságukat és természetes képességüket, hogy számukra vonzó szagok és kémiai jelek után kutassanak”

– árulta el Szakai Sindzsi, a kísérletről a Materials Today Bio című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A kutatók ezután egyéb funkcionális vegyületeket is hozzáadtak a férgek védőrétegéhez, amely így már megóvta azokat az UV-fénytől és a hidrogén-peroxidtól egyaránt.

Mi több, a burok olyan rákellenes szerekkel is felszerelhető, amelyeket aztán az állatok egyfajta rakományként eljuttathatnak a ráksejtekhez – ahogy azt laboratóriumi körülmények között meg is tették.

„Felfedezésünk arra utal, hogy a fonálférgeket potenciálisan alkalmazhatjuk arra, hogy hasznos szállítmányt vigyenek magukkal meghatározott célpontok széles köréhez a jövőben”

– hívta fel a figyelmet Mubarok.

A bevonatként használt hidrogél – alakíthatósága révén – nemcsak rákellenes gyógyszerek szállítását teszi lehetővé, hanem egyéb területeken is kiaknázható, például arra, hogy hasznos baktériumok megtelepedését segítse elő.


Megtekintések száma: 82902





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet